Waarom Delneri de verkeerde coach is voor Kums

Luigi Delneri, hier nog als coach van Hellas Verone vorig seizoen. © ZUMAPRESS.com

Udinese heeft, na het ontslag van coach Giuseppe Iachini, zijn lot verbonden aan Luigi Delneri. En dat lijkt geen goede zaak voor Sven Kums.

Bijna veertig jaar nadat Gigi als middenvelder bij Udinese speelde, is hij terug. Op zijn cv staat onder meer de titel van Panchina d’Oro, als beste trainer uit de Serie A, behaald in 2002 toen hij Chievo onder zijn hoede had. Die pas gepromoveerde club leidde Delneri naar een vierde stek in het eindklassement, nadat Chievo tijdens de competitie ook de leidersplaats had bekleed. Daarna volgde onder meer een mislukte passage bij AS Roma en een compleet fiasco in Porto, waar hij José Mourinho in 2004 opvolgde maar nog voor het seizoensbegin op straat werd gezet. Het stugge 4-4-2-systeem waar hij aan vasthield en zijn Italiaanse methodes bleken immers allerminst te passen bij het Portugese voetbal.

Eind jaren 2000 werd de Italiaanse coach dankzij zijn aanvalsduo Giampaolo Pazzini-Antonio Cassano vierde met Sampdoria. Dat leverde hem een plaats als trainer bij Juventus op. Na een teleurstellende zevende stek, mede door een terugronde vol blessureleed, moest hij Turijn echter verlaten. Antonio Conte kwam in zijn plaats en die leidde de Bianconeri naar vijf opeenvolgende Scudetti. Delneri, die bekend staat om zijn vaak onsamenhangende uitleg, kreeg zijn kans bij Genoa en Hellas Verona, waar hij slechts 8 zeges in 39 matchen behaalde. De 66-jarige Gigi houdt vooral van een spelsysteem met werkende middenvelders, die het merendeel van de tijd achter de tweede ballen lopen die de verdedigers richting aanvallers sturen. Het valt nog te bezien of Sven Kums daarin zal passen…

(Guillaume Gautier)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier