Waarom Guardiola Bayern verlaat

Pep Guardiola © BELGAIMAGE

Sport/Voetbalmagazine ging op zoek naar de man achter de mythe Pep Guardiola en ontdekte waarom Bayern München geen uitdaging meer is voor hem.

Wat Pep Guardiola werkelijk is: een bijna krankzinnige perfectionist. ‘Hebt u weleens golf met hem gespeeld?’, vraagt Lluís Bassat. Bassat, een gezonde ouweheer met een volle witte haardos en een stem als een klok, zit in zijn kantoor in de binnenstad van Barcelona, in de moderne building van zijn reclamebureau. Ooit wilde hij voorzitter van FC Barcelona worden, met Pep Guardiola als sportdirecteur. Ze verloren de verkiezingen evenwel nipt tegen Joan Laporta, die had beloofd dat David Beckham naar Barça zou komen. Bassat en Guardiola wilden geen valse beloftes doen, en Beckham kwam niet naar Barcelona, maar Laporta won de voorzittersverkiezingen.

‘Pep speelt golf als een prof’, zegt Bassat. ‘Wanneer hij zelf niet aan slag is, oefent hij zijn bewegingen, om nog beter te worden. Ik vind van mezelf dat ik ook een perfectionist ben – op zoek naar het juiste idee voor een reclamespot werk ik zo nodig de hele nacht door – maar wanneer ik golf speel is dat om te ontspannen.’

Geen Neymar

Er zijn vrienden van Guardiola die zelfs een dinertje met hem vermoeiend vinden omdat hij zich ook aan tafel formeel gedraagt. Het kan intimiderend werken, die goede manieren, het feit dat hij zelfs bij het eten van een salade niets van zijn vork laat glijden, dat zijn lach er zo vlot uitrolt. Ook dan is Pep Guardiola een perfectionist.

Een perfectionist sluit niet graag compromissen, Guardiola al zeker niet in het voetbal. Niettemin moet hij dat, naar zijn aanvoelen, bij Bayern nogal vaak doen. ‘Als hij een notitieblok nodig had, lag dat onmiddellijk voor hem klaar’, zegt Trueba. ‘Pep waardeert de vlekkeloze organisatie van Bayern.’ Maar hij kreeg niet altijd de spelers die hij wilde. Oké, hij kreeg Thiago Alcántara, Robert Lewandowski en Xabi Alonso, maar niet Neymar. Twijfelde de voetbalgekke Guardiola op den duur aan het Duitse verstand?

Constant vernieuwen

Een van de voornaamste lessen die Guardiola getrokken heeft uit zijn tijd als trainer bij Barcelona, is het feit dat hij daar in zijn vierde seizoen zijn magie verloor, zijn mythe, zijn autoriteit.

Dat heeft te maken met de intensiteit waarmee hij eisen stelt aan zijn spelers, met zijn gedetailleerde tactische richtlijnen, het voortdurend wisselende spelconcept, de talloze toespraken voor en na de wedstrijd en de aanwijzingen langs de lijn. Vernieuwing werd voor Guardiola een grondregel, en niet alleen wat betreft de basiself – hij koos in 134 wedstrijden voor 132 verschillende opstellingen. Hij heeft mogelijkerwijs volgens zijn eigen principe ook zichzelf ingeruild, voor het te laat was.

Na de laatste match voor de winterstop verliet Guardiola München. Zoals te verwachten viel: zonder commentaar.

Marc Hujer

Lees de hele reportage over Pep Guardiola in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 20 januari.

Waarom Guardiola Bayern verlaat

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier