Waarom Hazard Player of the Year in de Premier League moet worden

Eden Hazard © Belga Image

Op 26 april wordt de PFA Player of The Year verkozen. Of met andere woorden: de speler van het jaar in de Premier League. Rode Duivel Eden Hazard is de topfavoriet om deze prestigieuze award in de wacht te slepen.

Eden Hazard is aan een grand cru-jaar bezig bij Chelsea. Onze landgenoot zit al aan 17 goals en 10 assists in alle competities. Hazard heeft heel wat progressie geboekt tegenover vorig jaar.

Hij is de motor en enige constante factor bij Chelsea. Zijn ploeggenoten Diego Costa, Cesc Fàbregas en Thibaut Courtois hebben allemaal een dipje gehad tijdens de competitie, in tegenstelling tot de Belg.

Aanvoerder John Terry zette zijn ploegmaat al op hetzelfde niveau als Lionel Messi en Christiano Ronaldo. Dat is misschien wat voorbarig, aangezien de statistieken van beiden gewoon buitenaards zijn. Maar Hazard heeft dit seizoen wel een grote stap voorwaarts gezet.

Succesvolle passes

“Met wat hij heeft laten zien, denk ik dat er zelfs geen discussie nodig is. Hazard is met voorsprong de beste speler in de Premier League”, aldus Chelseacoach José Mourinho afgelopen weekend.

Onder The Special One is Hazard gegroeid. Hij is efficiënter, schuwt zijn defensieve taken niet en oogt veel fitter. Onze landgenoot miste dit seizoen amper een wedstrijd door blessure of schorsing.

Als we verder naar zijn statistieken kijken, dan geeft Hazard gemiddeld 48,1 succesvolle passes per wedstrijd. Ter vergelijking: de twee vorige winnaars van de PFA Player of the Year, Luis Suárez en Gareth Bale, kwamen aan respectievelijk 28,5 en 26,7 geslaagde passes per wedstrijd. Ook worden de meeste fouten begaan op Hazard (2,93 per wedstrijd) en zijn de dribbels van Eddie vaak succesvol (65 %).

Tegenstanders

Harry Kane zal de grootste concurrent worden voor Hazard. De Engelse spits is erg populair bij het grote publiek en speelde de laatste maanden de pannen van het dak bij Tottenham. Nadeel voor Kane is dat hij pas vanaf november in de ploeg kwam, hij miste dus drie maanden van de competitie.

Voor de PFA Player of the Year lijkt Hazard gewonnen spel te hebben, aangezien die verkozen wordt door de spelers zelf. Maar voor de andere grote award, de FWA Footballer of the Year, gekozen door 400 Engelse journalisten, lijkt het wel een probleem.

Chauvinisme zou de Engelse journalisten wel eens kunnen leiden naar een stem voor Harry Kane. Andere concurrenten voor Hazard zijn David De Gea, Sergio Agüero en Alexis Sánchez. Vorig jaar won Hazard de PFA Young Player of the Year, benieuwd of hij dit jaar de hoofdprijs kan grijpen.

Michiel Elinckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier