Waarom Juventus straks de Champions League wint

Gonzalo Higuain © Belga Image

Met de 0-2-overwinning tegen Monaco staat Juventus al met anderhalf been in de finale, maar voor Geert Foutré is het nu al duidelijk dat de Oude Dame ook op 3 juni in Cardiff de beste zal zijn.

Voor het geld hoeven ze het al niet meer te doen. Al toen Juventus de kwartfinales bereikte, had het met de 101 miljoen euro die het tot dan in het lucratieve toernooi had verdiend de duurste aankoop ooit terugbetaald: Gonzalo Higuaín, afgelopen zomer weggekocht uit zijn contract voor de vastgelegde transfersom van 90 miljoen euro, een bedrag waarvan Napoli-eigenaar Aurelio De Laurentiis nooit had gedacht dat iemand zo gek zou zijn om dat te betalen.

Wel, dus.

Gisteren maakte diezelfde Higuain in de heenwedstrijd voor de halve finales van de CL (Champions League) in Monaco met de openingstreffer (Juve won met 0-2) zijn zesde CL-goal van het seizoen. In competitie heeft hij er al 23 binnengetrapt. Nog altijd minder dan vorig jaar, toen hij er met Napoli 36 maakte in de Serie A.

Als Juventus de CL wint, zal het ongeveer 133 miljoen euro verdiend hebben aan deze Europese campagne, tv-gelden en premies inbegrepen. Dat zou een nieuw record zijn. Het huidige record staat op naam van… Juventus, dat in 2014-2015 als verliezend finalist tegen Barcelona liefst 89,1 miljoen euro verdiende. Dat komt omdat Juve bijna de hele marketingpool die voorbestemd is voor Italië binnenrijft, omdat de andere Italiaanse deelnemers aan de Cl de afgelopen jaren niet ver geraken, terwijl de deelnemers uit de andere toplanden in Europa verder geraken en de pot onder elkaar moeten verdelen.

Winnen in het DNA

Maar geld is niet de voornaamste drijfveer van Juve, dit seizoen. Het wil de Champions League gewoon winnen, en is daar goed naar op weg, tenzij Cristiano Ronaldo dat voornemen met nog eens een topprestatie dwarsboomt. Ondanks zijn rijk gevulde palmares heeft Juve de meest prestigieuze Europese beker nog maar twee keer gewonnen. Eén keer in het met bloed besmeurde Heizelstadion in 1985, één keer in Lissabon na penalty’s tegen Ajax in 1996.

Twee jaar geleden kwam Juventus nog onverwacht in de finale, tegen het toen ongenaakbare Barcelona. Dit seizoen legt het zonder meer een indrukwekkend Europees parcours af, met acht overwinningen in negen gespeelde wedstrijden waarin het 19 keer scoorde en waarin Buffon, die op Monaco zijn 100e CL-duel afwerkte, zich nog maar 2 keer moest omdraaien. De laatste tegengoal dateert al van negen Europese wedstrijden geleden, toen FC Sevilla thuis met 1-3 verloor.

Winnen zit Juventus in het DNA. Dat gaf onlangs ook ex-speler Gianluca Vialli aan, gevraagd naar een omschrijving van de werksfeer die spelers en trainers in Turijn aantreffen. ‘Het is een club die je veel geeft, maar ook het maximum van je eist. Altijd. Op het einde is succes er geen puur plezier, maar eerder een opluchting.’

Speciale betekenis

Naast het indrukwekkende parcours van dit seizoen en het DNA van de club heeft Juventus nog een reden waarom het absoluut dit seizoen de CL moet winnen.

De sterke verdedigende as van de ploeg bestaat uit dertigers. Voor de meeste topspelers van dit Juve is het de laatste kans om de grootste trofee in het clubvoetbal te winnen. Kampioen wordt Juventus ongeveer elk jaar, maar de CL, weten Buffon en co, win je maar zelden. Voor Buffon, die in januari 40 wordt en al aankondigde dat hij ook mits winst in de finale doorgaat, zou het behalen van de beker een speciale betekenis hebben. Het zou precies tien jaar zijn nadat hij met Juventus de titel behaalde in de tweede klasse, nadat de club in 2006 naar tweede klasse was teruggezet in het calciopoli-omkoopschandaal.

Zou Cristiano Ronaldo hem dat echt niet gunnen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier