Waarom ook de Argentijnse Radja niet naar het WK mag

Mauro Icardi © REUTERS
Jeroen Dejonckere
Jeroen Dejonckere Freelancejournalist

Vicewereldkampioen Argentinië trekt naar Rusland zonder goalgetter Mauro Icardi van Inter. Bondscoach Sampaoli kan zich gezien de aanvallende weelde rond Lionel Messi veroorloven om de topschutter thuis te laten. In de laatste rechte lijn naar het WK heeft Sampaoli echter nog heel wat vraagstukken op te lossen.

Officieel maakte bondscoach Jorge Sampaoli zijn selectie pas bekend op maandag om één uur Argentijnse tijd in het trainingscentrum van de nationale ploeg, maar daar viel weinig nieuws te rapen. Gisterenavond was op Twitter reeds de quasi volledige selectie te vinden, inclusief het antwoord op de vraag waar voetbalminnend Argentinië zich de afgelopen maanden mee bezig hield. Zou de enigmatische trainer Mauro Icardi en Paulo Dybala meenemen op het vliegtuig naar Rusland ?

De geruchten op sociale media werden uiteindelijk bevestigd door Sampaoli zelf: Dybala wel, Icardi niet. De niet-selectie van Icardi, tweevoudig topschutter van de Serie A, is op het eerste zicht onbegrijpelijk, maar lag al langer in de lijn der verwachtingen. Icardi moet in de spits immers opbotsen tegen stevige concurrentie zoals Sergio Agüero en Gonzalo Higuain. Door die aanvallende weelde, met Lionel Messi, in de hoofdrol is het logisch dat zowel Dybala als Icardi zich onderaan de rangorde bevinden.

Beide sterren uit het calcio stelden bovendien teleur in een cruciaal kwalificatieduel tegen Venezuela. Dybala kon zich dankzij zijn veelzijdigheid wel nog in de selectie wurmen, een wapen dat ontbreekt bij Icardi. Sampaoli heeft immers een soort totaalvoetbal voor ogen waarin een creatieve en zwervende spits zoals Agüero beter rendeert dan een poacher zoals Icardi.

Uiteraard heeft de zaak-Icardi, net zoals de hetze rond Radja Nainggolan, extrasportieve wortels. De Inter-spits wordt in eigen land met de vinger gewezen sinds zijn affaire met Wanda Nera in 2013. Die tv-personality was tot haar huwelijk met de topspits getrouwd met Maxi Lopez, collega-voetballer van Icardi in de Serie A. Het publieke imago van Icardi kreeg vervolgens een deuk van jewelste. Bovendien is het een goedbewaard geheim dat Messi het persoonlijk minder goed kan vinden met Icardi dan met zijn jeugdvriend Agüero.

Op dit moment lijkt het dus dat Sampaoli in enkele weken tijd een sterk vernieuwd team rond Lionel Messi wil bouwen.

Opvallend is ook dat Sampaoli een vrij onervaren selectie op de been zal brengen in Rusland. Tien van de twintig veldspelers verzamelden tot nog toe minder dan vijftien caps. Zes van hen speelden zelfs geen minuut kwalificatievoetbal. Een veteraan zoals Javier Mascherano brengt de balans wel weer in evenwicht, maar sinds zijn overstap naar China is zijn rol beperkt tot die van leidersfiguur achter de schermen.

Sampaoli verraste vooral met de selectie van Christian Ansaldi van Torino, die voor het laatst werd opgeroepen in november 2014. De 31-jarige back kan echter op links en rechts uit de voeten en biedt een waaier aan tactische opties, vertelde Sampaoli op zijn persconferentie.

De steeds wisselende selecties zijn het bewijs dat de voormalige succestrainer van Chili nog steeds geen toverformule heeft gevonden om La Albiceleste aan de praat te krijgen. Als leerling van Marcelo Bielsa heeft Sampaoli een voorliefde voor een driemanverdediging, een tactiek die bij Chili uitstekend rendeerde.

Experimenten met een 3-5-2-opstelling zoals tegen Nigeria in november maakten echter pijnlijk duidelijk dat Argentinië daarvoor niet over de juiste spelers beschikt. Door het gebrek aan aanvallende backs kiest Sampaoli mogelijk op rechts voor de eerder conservatieve Gabriel Mercado en op links voor winger Marcos Acuña die de hele flank mag bestrijken. Zonder blessures krijgt doelman Sergio Romero Nicolas Otamendi en Federico Fazio voor zich in het hart van de verdediging.

Voor het andere pijnpunt in de selectie, een spelmaker die de creatieve druk af en toe kan weghalen bij Messi, dient zich eindelijk een oplossing aan in Giovani Lo Celso. De nummer 10 van PSG is samen met Manuel Lanzini van West Ham de voornaamste kandidaat om voor Lucas Biglia en Ever Banega plaats te nemen op het middenveld. Beide spelmakers, samen goed voor zeven caps, hebben echter nog alles te bewijzen. Mogelijk opteert Sampaoli dus voor een 4-2-3-1 opstelling waarbij Messi en Di Maria naar binnen snijden om Lo Celso centraal bij te staan. Een topfitte Aguëro is kandidaat nummer één als diepe spits.

Op dit moment lijkt het dus dat Sampaoli in enkele weken tijd een sterk vernieuwd team rond Lionel Messi wil bouwen. Het valt zelfs niet uit te sluiten dat hij toch zoekt naar een manier om een systeem met drie verdedigers te laten renderen. Met enkel oefenduels tegen Haïti en Israël op de kalender zal Messi met een heleboel vraagtekens op 16 juni aan zijn mogelijk laatste WK beginnen. De tijd dringt voor Sampaoli en Argentinië, dat na drie verloren finales op rij snakt naar een eerste trofee in 25 jaar. Hoe en met wie de derde wereldtitel moet worden gewonnen, is vooralsnog koffiedik kijken.