Wales-België: onze pronostieken

Vedette Gareth Bale omhelst zijn ploegmaats © Belga Image

Om 21 uur is het zover: Wales-België ofwel The Red Dragons tegen de Rode Duivels. Inzet: een plaatsje bij de beste vier van Europa. Enkele redacteurs van Sport/Voetbalmagazine voorspellen hoe deze EK-kwartfinale afloopt.

Frédéric Vanheule: Wales-België 0-1

Ook de glimlach en vooral de glinstering in de ogen van een opgewekte Eden Hazard gezien na zijn beste prestatie ooit bij de Rode Duivels tegen Hongarije? De nationale ploeg mocht naar zijn Rijsel, voor de pocketvoetballer van Chelsea blijkbaar een bijzondere uitdaging en iets uniek om naar uit te kijken. Niet alleen een massa Belgen maakt straks de oversteek naar het noorden van Frankrijk, ook vele vrienden en sympathisanten van onze aanvoerder zullen dat doen. En als Eden Hazard zijn zinnen heeft gezet op iets en dezelfde grinta toont als zijn laatste interland, dan mogen we het beste verhopen. Met zijn mobiliteit en onvoorspelbaarheid – niemand draait zo heerlijk en gemakkelijk rond zijn eigen as als onze nummer tien – kan de oudere broer van Thorgan zich straks weer ontpoppen tot een gesel van de vrije statische defensie van Wales. Allez Eden, danse et chante avec nous?

Steve Van Herpe: Wales-België 1-2

Aangezien Gareth Bale ongeveer 1 goal per wedstrijd maakt op dit EK, mogen we ervan uitgaan dat hij ook Thibaut Courtois op een of andere manier zal kunnen verschalken. Maar de Belgen zullen erop gebrand zijn om de Welshmen eindelijk eens een lesje te leren. Als de bondscoach in de spits weer voor Romelu Lukaku kiest – en ik zie niet in waarom hij dat niet zou doen – dan lijkt dit me de uitgelezen match voor hem om zijn doelpuntenaantal op te krikken en – wie weet? – voorlopig topschutter van het toernooi te worden. Het zal een ‘Engelse’ match worden en dan kan Romelu zijn troeven uitspelen: power, pegels en pace. Of zoals Marc Coucke onlangs tweette: ‘Wales, you voted to be out of Europe. Friday, we are going to help you.’

Matthias Stockmans: Wales-België 1-1 (België door na verlengingen 1-2)

We zagen Wales live aan het werk in Lens tegen grote buur Engeland. Een inspiratieloze wedstrijd die de Engelsen (ondertussen is toch gebleken dat dat eigenlijk maar een middelmatige ploeg was) in extremis wonnen dankzij twee late frommelgoals van Jamie Vardy en Daniel Sturridge. Voor de rest zagen we vooral veel strijdlust en Engeland dat zich kapot liep op een Welshe muur. Wales is een ploeg die diep inzakt, waar iedereen voor elkaar knokt en elkaars steken opraapt. Met Gareth Bale – ‘in het echt’ nog indrukwekkender wat een atleet dát is! – en Aaron Ramsey als toppers die de vrijheid krijgen om individueel iets te forceren. Een recept dat wij Belgen maar al te goed kennen van in de kwalificaties, ja. Wales zal een totaal andere match worden dan Hongarije. Uiteraard hebben we even hard genoten als jullie van de wereldpartij die Eden Hazard daar neerzette, maar wie een herhaling verwacht tegen Wales zal, zo vrezen we, bedrogen uitkomen. Hongarije, dat was die ploeg die in de poulefase immers ook ene Cristiano Ronaldo liet koppen op doel zonder hem een strobreed in de weg te leggen. Dezelfde bewegingsruimte die ook Hazard genoot. Die krijgt hij tegen Wales niet. Bovendien trainde Hazard nauwelijks tussen zondag en nu, dan is het terug even zoeken naar het juiste ritme. Wales creëert altijd enkele kansen, veelal op stilstaande fases, vandaar die ene goal die we hen toedichten. Maar naarmate een wedstrijd vordert, vermindert ook hun vermogen om gaten dicht te lopen, daarom achten we België in staat om naar het einde toe en in eventuele verlengingen alsnog de kwalificatie voor de halve finales af te dwingen.

Kevin Van der Auwera: Wales-België 2-2 (2-3 na verlengingen)

De eclatante overwinning tegen Hongarije (0-4) in de 1/8e finales zorgde voor terechte euforie en gaf het zelfvertrouwen van de Belgen eindelijk een flinke boost, maar is geen enkele garantie op succes tegen Wales, dat het de Rode Duivels volgens ons toch een pak moeilijker zal maken. The Red Dragons zijn immers veel meer dan wereldster Gareth Bale (Real Madrid) en hebben met onder anderen Aaron Ramsey (Arsenal), Joe Allen (Liverpool) en kapitein Ashley Williams (Swansea City) nog enkele prima voetballers in de rangen – een gouden generatie, zeg maar, net als de Rode Duivels. Ik verwacht dan ook dat Bale en co zullen scoren tegen onze onuitgegeven defensie, maar offensief hebben wij ook voldoende kwaliteit om de Welshe verdediging pijn te doen. Een walk-over zal het niet worden, daarom gok ik op een 2-2 na 90 minuten, waarna Kevin De Bruyne die in de verlengingen eindelijk zijn eerste doelpunt van het toernooi maakt en de Belgen in een delirium brengt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier