Wales versus Portugal en Duitsland versus Frankrijk: statistieken op dit EK

Gareth Bale, Cristiano Ronaldo, Toni Kroos en Dimitri Payet © Belga Image

De Portugezen creëerden meer kansen, maar de Welshmen zijn efficiënter. En de Duitsers hebben de Spanjaarden van de troon gestoten als koning van het balbezit en geslaagde passes.

Vier landen strijden woensdag en donderdag om een plaats in de EK-finale in het Stade de France in Saint-Denis. We wegen de tegenstanders in de halve finales al eens tegen elkaar af op basis van hun statistieken op het toernooi.

Portugal – Wales

Hoewel Portugal op Euro 2016 nog geen enkele match binnen de reguliere speeltijd kon winnen, begint het duidelijk als favoriet aan zijn duel tegen ‘het kleine’ Wales. Nochtans kunnen de Welshmen – vooral offensief – betere statistieken voorleggen. Ze maakten op dit EK al 10 doelpunten en kregen er maar 4 tegen, terwijl het doelsaldo van de Portugezen minder indruk maakt: 6 voor en 5 tegen. Wales had dan ook nog geen enkele keer verlengingen nodig, Portugal al twee keer (tegen Kroatië en Polen).

Het team van sterspeler Gareth Bale blijkt bovendien een pak efficiënter dan dat van zijn ploegmaat bij Real Madrid Cristiano Ronaldo. Wales deed in zijn vijf vorige wedstrijden samen 59 doelpogingen (11,8 per match), waarvan 29 binnen het kader, 19 naast en 11 afgeblokt, terwijl Portugal op 95 pogingen (19 per match) maar één keer méér (30) de bal binnen het kader kreeg (tegenover 36 naast en 29 afgeblokt).

Wat passing en balbezit betreft, zijn de Portugezen baas. Zo kwam 87 procent van de passes aan en had het 54 procent balbezit. Wales holde meer achter de bal aan (47 procent balbezit) en gaf ook minder passes die aankwamen (83 procent).

Duitsland – Frankrijk

Dan is het verschil tussen de Fransen en de Duitsers een pak kleiner. De spektakelrijke kwartfinale tegen IJsland (5-2) geeft een beetje vertekend beeld en krikte het doelsaldo van Les Bleus op naar +7 (11-4). De Mannschaft scoorde tot hiertoe 7 keer, maar incasseerde ook slechts 1 tegengoal (+6), een penalty voor de Italianen dan nog.

Ook qua doelpogingen moet geen van beide teams onderdoen voor het andere. Van de 87 van de Fransen (17,4 per match) waren er 29 binnen het kader, gingen er 31 naast en werden er 27 afgeblokt. De Duitsers deden in vijf matchen 91 pogingen (18,2 per match), waarvan er 31 gekadreerd waren, 40 naast gingen en 20 afgeblokt werden.

De Duitsers zijn wel – meer nog dan de Spanjaarden – de koning van het balbezit (63 procent) en de geslaagde passes (maar liefst 91 procent) op Euro 2016. De Fransen hadden tot hiertoe 56 procent balbezit, 88 procent van de passes kwam aan. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier