Walesvedette Aaron Ramsey: begenadigd rugbyspeler en vijfkamper

Aaron Ramsey: moderne box-to-boxspeler bij Arsenal en Wales. © BELGAIMAGE

Als deel één van een nieuwe zomerreeks trok Sport/Voetbalmagazine naar Wales, op zoek naar de roots van Aaron Ramsey, vedette van de komende tegenstander van de Rode Duivels.

Een van de haltes doorheen Caerphilly, het geboortedorp van de Arsenal-middenvelder, is diens middelbare school in Fleur-de-Lys, een gehucht op acht kilometer van Caerphilly.

Aan de muur hangen enkele foto’s van Ramsey, in het shirt van Cardiff City, Arsenal en Wales. Maar ook als beste 800 meterloper bij de dertienjarigen van alle scholen in Wales en winnaar van de gouden medaille op de vijfkamp, toen hij vijftien was. Jeremy Evans, head of physical education: “De meeste deelnemers waren lid van een atletiekclub en trainden twee à drie keer per week, terwijl Aaron alleen meedeed om ons een plezier te doen. Horden, hoog- en verspringen, kogelstoten en de 800 meter. Hij smeet de kogel bijna tien meter ver en stond derde, maar in de 800 meter liet hij iedereen achter zich. Een enorm sterke loper, dat zie je nog altijd op een voetbalveld. Box-to-box… Onwaarschijnlijk. Er gaat geen dag voorbij of ik laat zijn naam hier vallen. Hij moet voor onze leerlingen een bron van inspiratie zijn, daarom hebben we die foto’s hier opgehangen.”

De rugbyvelden liggen er uitstekend bij, het kleine voetbalveldje net voor de parking daarentegen… En toch: het enthousiasme van Tony Wilding, de voetbalcoach en leraar wiskunde is aandoenlijk. Pass, pass, pass… Shoot! No! “Op voetbalvlak heeft hij van mij niets geleerd”, zegt Wilding. “Aaron speelde al bij de U14 van Wales, maar dat liet hij op school nooit merken. Slechts een handvol leraren en leerlingen was op de hoogte. En als hij van een match terugkwam, dan moesten we zelf vragen hoe het was geweest. Heel bescheiden.”

Ramsey is net zestien geworden, wanneer hij met de rugbyploeg aan een scholentoernooi deelneemt. Na het toernooi vraagt een scout van Saint Helens, een van de beste rugbyclubs van het Verenigd Koninkrijk, bij welk team hij speelt. “Hij was echt in Aaron geïnteresseerd, tot ik hem zei dat hij al een contract getekend had. Bij een voetbalclub.”

(Chris Tetaert)

Lees de hele reportage over Aaron Ramsey in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 10 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier