Wat betekent de komst van Dani Alves voor Thomas Meunier bij PSG?

Thomas Meunier © Belga Image
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Sinds de komst van Dani Alves was er een rechtsachter te veel in Parijs. Het is uiteindelijk Serge Aurier die zijn biezen pakt.

Toen werd bekendgemaakt dat Thomas Meunier voor PSG had getekend, vreesden velen dat hij niet uit de schaduw van Serge Aurier zou geraken. De Ivoriaanse back was, naast zijn extrasportieve capriolen (op de sociale media noemde hij Laurent Blanc ‘een mietje’), een Europese referentie geworden op een positie waar vaste waarden altijd zeldzaam zijn. En toch: Meunier wist de bovenhand te halen en kreeg een plaats in de basiself van PSG bij de belangrijkste wedstrijden van het seizoen.

En nu gaat Aurier dus naar Tottenham. Hij was derde keus geworden nadat Dani Alves in de Franse hoofdstad was neergestreken.

Meunier lijkt dus terug op de bank te belanden als doublure, maar de Rode Duivel is daar nog niet toe veroordeeld, want zijn trainer heet Unai Emery. De Baskische coach heeft altijd bewondering gehad voor de Belg, die hij eerder al graag naar Sevilla had gehaald.

Zeker in de wedstrijden met rechtstreekse uitschakeling opteerde Emery vaak voor twee backs op dezelfde flank, waarbij ze zelfs een offensieve rol toebedeeld kregen. Tegen Liverpool in 2016 waren het zo twee goals van kapitein Coke, een rechtsback uitgespeeld als rechterflankaanvaller, die de finale deden kantelen.

De rol van meer offensieve rechtsback zou kunnen voorbehouden zijn aan Dani Alves, die reeds als rechterflankaanvaller werd opgesteld in de 4-2-3-1 van Massimiliano Allegri op weg naar de finale van de voorbije Champions League. Andrea Barzagli nam dan de verdedigende positie voor zijn rekening.

Meunier is verdedigend niet onberispelijk, maar is meer geschikt voor de herhaaldelijke inspanningen dan een al wat ouder wordende Alves. De Belg zou dus nog altijd in de plannen van Emery kunnen voorkomen wanneer PSG uitkomt tegen een gerenommeerde tegenstander. Zo kan hij proberen om een plaats te veroveren in het kielzog van Alves.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier