Wat we weten over Cyprus

© BELGAIMAGE

Zondag nemen de Rode Duivels het op tegen Cyprus in het kader van de EK-kwalificaties. Wat is de voetbalhistorie van het landje?

Tussen 1900 en 1930 introduceerde Frank Darvall Newham, een Britse Anglicaanse priester en minister van Onderwijs in Cyprus, het voetbal op het eiland tijdens de Engelse koloniale periode.

De sport werd vooral door kinderen op de schoolpleinen beoefend tot het land in 1932 de allereerste officieuze nationale competitie organiseerde.

Van daaruit is de evolutie naar het profvoetbal ontstaan en heeft het zuidoostelijk Europese land sinds juli 1949 een nationaal voetbalelftal. Een ploeg die niet bijzonder presteert: nooit slaagde ze er eerder in een kwalificatiecyclus succesvol af te ronden. Een WK- of EK-gekte heeft Cyprus bijgevolg nooit gekend.

5-0

Voor de komende EK-kwalificaties is Cyprus ingedeeld met onder meer België en Rusland, de favorieten van de poule. De eerste twee gaan door naar het eindtornooi.

De nummer 102 van de wereld is geen onbekende voor de Rode Duivels. Zowel in de kwalificaties van het EK 2016 als het WK 2018 kruisten België en Cyprus de degens. In de vier onderlinge confrontaties delfden de Cyprioten telkens het onderspit. De zwaarste cijfers vielen op maart 2015: België won op de Heizel simpel met 5-0.

De eilandbewoners zijn wel goed begonnen aan deze campagne. Dwergstaat San Marino werd met forfaitcijfers aan de kant geschoven en Standardverdediger Konstantinos Laifis nam het laatste doelpunt voor zijn rekening.

Blikvangers

Een Europese topspeler ga je niet gauw vinden op het eiland. De meest noemenswaardige internationals zijn Pieros Sotiriou, een 26-jarige aanvaller actief bij het Deense FC Kopenhagen en topschutter van de huidige Cypriotische generatie met tien doelpunten.

De 22-jarige Anthony Georgiou, jeugdproduct van Tottenham Hotspur en op huurbasis actief bij het Spaanse UD Levante, wordt gezien als het grootste talent van Cyprus.

En kent u Urko Pardo nog?De keeper is een geboren Brusselaar en heeft de jeugdopleiding van RSC Anderlecht doorlopen voordat hij de overstap maakte naar FC Barcelona B. Na een aantal omzwervingen is Pardo sinds 2011 actief in Cyprus. Eerst bij recordkampioen APOEL Nicosia en nu bij Alki Osoliniki. In 2017 verwierf hij de Cypriotische nationaliteit en sindsdien is hij reservedoelman van het nationale elftal.

Pardo is niet de enige genaturaliseerde Cyprioot in de selectie. De in Portugal geboren centrale verdediger Dossa Júnior speelt sinds 2012 voor het nationale elftal van Cyprus, nadat een internationale carrière in het team van Cristiano Ronaldo niet meteen voor de hand lag.

Eden Hazard

Voor Hazard staat de wedstrijd tegen Cyprus in het teken van zijn 100e cap. Afgelopen donderdag etaleerde hij voor de 99e maal zijn klasse bij de Rode Duivels in het met 3-1 gewonnen duel tegen Rusland. De balvirtuoos van Chelsea was goed voor twee doelpunten en heeft inmiddels 29 goals als international.

Yassine Taouil

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier