Wat zijn de te vermijden landen? 10 prominenten over hun WK-favorieten

© AFP

De WK-favorieten en outsiders volgens 10 (ex-)wereldsterren en toptrainers. Wie op het WK in Brazilië ver wil geraken, moet hopen deze landen zo lang mogelijk te vermijden.

Cristiano Ronaldo, de vedette van Portugal, ziet met organisator Brazilië, titelverdediger Spanje en Duitsland drie topfavorieten voor het WK. ‘CR7’ hoopt deze drie te ontlopen bij de loting voor de groepsfase. Vooral aan Spanje houden de Portugezen slechte herinneringen over. Zowel op het WK 2010 in Zuid-Afrika (achtste finales) als het EK 2012 in Oekraïne (halve finales) bleek La Roja te sterk voor Ronaldo en co.

Dé te kloppen ploeg wordt volgens de Duitse bondscoach Joachim Löw Brazilië. ‘Zij zijn zoveel meer dan een optelling van individuele kwaliteiten. Bovendien kunnen zij profiteren van het thuisvoordeel. Dat wordt hun troefkaart.’ Naast de Seleçao vreest Löw ook Spanje, Frankrijk, Nederland, Argentinië en Colombia. De Rode Duivels beschouwt hij als een outsider. Voor een eventuele verrassing kijkt Löw naar Chili en Mexico.

Chili wil ook bondscoach Marc Wilmots met de Rode Duivels vermijden. ‘Zij hebben echt een zeer sterk team, volgens mij is Chili van het niveau van Colombia. Een heel goed collectief met enkele uitzonderlijke spelers als Vidal (Juventus) en Sanchez (Barcelona).’ Hij ontmoet in de groepsfase liever een groot Europees land. ‘Als we tegen een van de beste landen spelen, dan weten we waaraan we ons kunnen verwachten. Maar een ding is zeker: de andere landen zullen niet tevreden zijn wanneer ze ons loten.’

Dat weet ook de Italiaanse bondscoach van Rusland, Fabio Capello. Hij is onder de indruk van de Rode Duivels en denkt dat België wel eens hoge ogen zou kunnen gooien op de Wereldbeker. ‘België heeft veel fysieke capaciteiten. Er zitten enkele dubbele meters bij en jongens met een flinke lichaamsbouw,’ zei hij aan Het Nieuwsblad.

Ook voor de Braziliaan Ronaldo, tweevoudig wereldkampioen en intussen met pensioen, zijn Brazilië, Spanje en Duitsland de drie grote favorieten. ‘Duitsland is op een WK altijd een favoriet. Als zij de finale spelen tegen Brazilië, is het onmogelijk te voorspellen wie er zal winnen. Brazilië heeft ook een heel sterk elftal. De Confederations Cup hebben ze gewonnen met heel goed voetbal,’ aldus de 37-jarige ex-topspits.

Opvallend: de Braziliaanse bondscoach Felipe Scolari ziet regerend Europees en wereldkampioen Spanje niet als de grootste concurrent voor zijn Seleção. Hij noemt Duitsland, Italië en Argentinië als favorieten. ‘Daarnaast speelt Nederland ook erg goed en zal Rusland een lastige tegenstander zijn. Maar Duitsland, Italië, Argentinië en Spanje zullen sowieso bij de laatste acht komen.’ En Brazilië? We zijn niet de grote favoriet.’

Oranjecoryfeeën Ruud Gullit en Clarence Seedorf rekenen Nederland niet tot de favorieten. Gullit: ‘Ik zeg niet dat we kansloos zijn, maar Oranje behoort in Brazilië niet tot de favorieten. Seedorf: ‘Ik denk dat Nederland het goed zal doen, maar ik heb geen hoge verwachtingen. Ik denk dat andere teams op papier meer te bieden hebben. Maar als ze goed beginnen, zullen ze zeker een woordje meepraten.’ Seedorf gokt vooral op het gastland. ‘De Brazilianen krijgen altijd veel energie van de fans op de grote toernooien. Ik denk dat dat veel verschil maakt, naast de kwaliteiten op het veld van het elftal.’

Neymar, de vedette van Brazilië, beschouwt Nederland toch als een gevaarlijke outsider. Hij ziet twee landen als een serieuze bedreiging voor Brazilië: Spanje en Duitsland. ‘Daarna volgt een groep kanshebbers met daarin Argentinië, Italië en Nederland.’

Argentinië rekent vooral op de flitsen van Lionel Messi. De ster van FC Barcelona wil ‘meer dan wie ook het WK winnen’ en beschouwt zijn land als een van de favorieten. De voornaamste concurrenten zijn volgens hem Duitsland, Brazilië, Spanje en Frankrijk.

En wat met Engeland? Steven Gerrard is van mening dat zijn land als niet meer dan een outsider afreist naar Brazilië. ‘We weten dat we niet tot de favorieten behoren. Uiteraard is het geloof in eigen kunnen groot en doen we ons uiterste best. Maar er zijn gewoon betere teams. Je hoeft daarvoor alleen maar de FIFA-ranking erbij te pakken.’ (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier