‘We stevenen af op een oorlog tussen FIFA en UEFA’

Jérôme Champagne © Belga Image
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

De kandidatuur van Michael van Praag voor het voorzitterschap van de FIFA is slecht aangekomen bij die andere Europese kandidaat, Jérôme Champagne: ‘Ik voorspel je wat er gaat gebeuren: Blatter wint.’

De verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA vinden plaats op 29 mei 2015. Kandidaten moeten voor donderdag 29 januari 2015 middernacht steunbrieven van vijf bonden kunnen voorleggen. Anders mogen ze niet deelnemen. “Wat er de voorbije dagen is gebeurd, heeft me drie steunbrieven van Europese bonden gekost”, reageert Jérôme Champagne in een exclusieve reactie bij Sport/Voetbalmagazine. Eerder klaagde de Fransman dat de bonden bang zijn om hem openlijk te steunen.

Champagne betreurt de kandidatuur van de Nederlander Michael van Praag. Volgens hem is ze uitsluitend gericht tégen zittend voorzitter Sepp Blatter. “Het verleden dreigt zich te herhalen. Net als in 1998 en 2002 stevenen we af op een campagne FIFA versus UEFA. Dit draait onvermijdelijk uit op een oorlog tussen beide machtsblokken. Opnieuw krijgen we een campagne gebaseerd op anti-Blatterisme in plaats van dat ze over het voetbal gaat.”

Gearrangeerde campagne

“De ongelijkheid in het wereldvoetbal neemt alleen maar toe”, aldus Champagne. “Daar hoor ik niets over. Wat goed is voor Chelsea, is dat niet automatisch ook voor de rest van de wereld. Uit het laatste rapport van Deloite & Touch blijkt dat de twintig rijkste clubs van de European Club Association samen een budget hebben van 6,2 miljard euro. Van de 209 bij de FIFA aangesloten federaties moeten er meer dan honderd proberen te overleven met minder dan 2 miljoen euro. Dat kan zo niet verder.

“Het wordt een harde campagne. In plaats van over de echte problemen gaat het over personen. De hele voetbalwereld is het slachtoffer van de persoonlijke strijd tussen Blatter en Platini. Eens te meer had Platini de moed niet om zelf op te staan. Dus stuurt hij anderen het strijdperk in. Het is duidelijk dat alles vooraf is gearrangeerd. Net als in 1998, 2002 en zelfs 2011 toen enkele Europeanen Mohamed Bin Hammam pushten om zich kandidaat te stellen. Iedereen weet hoe dat is afgelopen, met Bin Hammam die geld uitdeelde in ruil voor stemmen.”

Populaire Blatter

“Natuurlijk moeten er zaken veranderen binnen de FIFA”, geeft Champagne toe. “Maar als deze campagne gaat over één persoon, dan voorspel ik je wat er gaat gebeuren: Blatter wint. Want vergis je niet: hij is populair, niet alleen in de rest van de wereld, maar óók in Europa. Er zal geen enkele vooruitgang zijn geboekt. In de rest van de wereld zal de wrok toenemen omdat de rijkste bonden, die van de UEFA, die zoals iedereen weet wordt gecontroleerd door de ECA, blijft proberen de wereldvoetbalbond te controleren. Dat zal onvermijdelijk de anti-Europese gevoelens voeden.”

“Mijn positie is simpel”, besluit Champagne. “Als ik aan vijf steunbrieven geraak, ga ik door met het verdedigen van mijn ideeën. Heb ik die vijf brieven niet, zal ik precies hetzelfde doen. Op het juiste ogenblik zal ik dan de kandidaat steunen die het kortst bij mijn ideeën aanleunt. Wie dat is, kan ik nu nog niet zeggen: ik heb nog geen enkel programma gezien, alleen slogans gehoord.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier