Wie is Ansu Fati, de toekomst van Barcelona?

© Belga Image

Hij was de architect van de indrukwekkende 5-2 overwinning van Barcelona op Valencia en is nog maar 16 jaar. Maak kennis met de migrant uit Guinee-Bissau die bevriend is met Messi en al een afkoopclausule van 100 miljoen euro heeft.

Veertig jaar geleden opende een boerderij in de buurt van Camp Nou haar deuren. Enkele jaren eerder had FC Barcelona het landgoed opgekocht om er na verloop van tijd de jeugd in onder te brengen. In het begin was het geen groot succes, maar de trofeeën die de blaugrana het laatste decennium behaalden, zijn het product van die boerderij, La Masía. Messi, Xavi, Iniesta, Busquets, … Noem de namen maar op, ze komen allemaal uit de eigen jeugd. In 2010 bestond de top drie van de Ballon d’Or zelfs uitsluitend uit eigen Barcelonese jeugdspelers.

Om die verjaardag te vieren, inspireerde shirtsponsor Nike het uittruitje van dit seizoen op dat van veertig jaar geleden. Marketinggewijs heel leuk, maar is er geen betere manier om je jeugdacademie te eren dan door een nieuw toptalent te lanceren die ook een vaste plaats in de basis kan afdwingen? De laatste die dat voor elkaar kon spelen, was Sergi Roberto en die is ondertussen ook al 27 jaar..

De jeugd werd de laatste jaren steeds minder belangrijk en grote sommen geld werden opgehoest voor Ousmane Dembélé (125 miljoen), Philippe Coutinho (145 miljoen) en Antoine Griezmann (120 miljoen). Maar op 15 augustus viel de 16-jarige Ansu Fati in minuut 78 in tijdens de wedstrijd tegen Real Betis. Enkel ene Vicenç Martínez was jonger dan hij bij zijn debuut voor FC Barcelona.. in 1941. Haast onmiddellijk werd hij bestempeld als de toekomst van Barcelona, maar wie is die Ansu Fati eigenlijk?

De ‘Spaanse Robin Hood’

Op 30 oktober 2002 kregen taxi-chauffeur Boni Fati en zijn vrouw Lurdes een tweede zoon, Anssumane. Op dat moment woonde de familie Fati in Bissau, de hoofdstad van het West-Afrikaanse Guinee-Bissau dat die jaren een politieke crisis kende. In 2003 volgde een militaire coup waardoor veel gezinnen in absolute armoede verzeilden. Dat was ook het geval voor de Fati’s. Vader Boni bedelde op straat en de jonge Ansu moest voetballen met een bal van opgerolde sokken… De situatie was niet te houden en vader Boni besloot te emigreren naar Portugal, naar een dorpje in de buurt van Lissabon. Ansu was toen 6 jaar oud.

Daar bleven ze echter niet lang, want vader Boni raakte op een of andere manier bevriend met de burgemeester van het Spaanse dorpje Marinaleda bij Sevilla, die hem een job aanbood als zijn privéchauffeur en de familie even daarna liet overkomen. De burgemeester stond bekend als de ‘Spaanse Robin Hood’ omwille van zijn heel tolerante migratiebeleid en beschouwde de Fati’s als goede vrienden.

Het is daar waar het echte verhaal van de talentvolle Ansu begint. De jonge Afrikaan werd ingeschreven bij de jeugdreeksen van het grote Sevilla FC, in navolging van grote broer Braima, en daar waren de jeugdtrainers gek van hem. Zo een talent hadden ze al in jaren niet meer gezien. Het hoofd van de academie, José Luis Mena, verwoordde het als volgt: ‘Ik werk al vijftig jaar in het voetbal en ik heb nog nooit iemand zoals hij gezien’. En toen was Ansu nog maar 9 jaar oud..

Wat Mena zag, bleef niet onbekend voor de andere topploegen in Spanje en twee jaar later stonden zowel Real Madrid als Barcelona al aan de deur te kloppen. De Koninklijke kwam met veel geld op de proppen, Barça focuste vooral op de familie. La Masía-bestuurder Albert Puig kwam namelijk op bezoek bij de Fati’s om hen persoonlijk te komen overtuigen. Die aanpak werkte en Ansu tekende voor de Catalaanse topclub.

Transferverbod

In zijn eerste jaar bij de jeugd vormde hij een gouden duo met de Japanner Takefusa Kubo. Samen stonden ze garant voor meer dan 100 doelpunten per seizoen, maar de vriendschap werd abrupt beëindigd door het transferverbod dat Barcelona opgelegd kreeg in 2014. Barça kreeg die straf omdat het te veel niet-Europese spelers had opgepikt die jonger waren dan 16 jaar. Daardoor moest het ook enkele spelers laten vertrekken en trok Kubo terug naar het Japanse Tokyo FC. Hij kreeg wel de belofte dat Barça hem terug zou komen halen, maar het Japanse toptalent zit ondertussen bij aartsvijand Real Madrid…

Voor Fati was er eigenlijk geen probleem, want hij verbleef al sinds z’n zevende in Spanje en was dus een legale jeugdspeler. Maar Barcelona wou geen risico nemen en zette Fati voor een seizoen aan de kant. Een jaar later kreeg hij ook nog een lelijke kuitblessure en zo speelde hij twee seizoenen lang geen enkele seconde. Op dat moment stond hij mijlenver van een debuut voor de A-selectie van de blaugrana.. Maar toen volgde een zot jaar en een nog gekkere zomer.

Ansu Fati
Ansu Fati© Belga Image

De Messi-connectie

In het seizoen 2018-2019 scoorde de 15-jarige Fati maar liefst 56 keer in 29 wedstrijden. Zijn coach, mentor en Barcelona-legende Victor Valdés kreeg er niet genoeg van: ‘Hij is het nieuwe juweel van La Masía. Ansu Fati is pure anarchie op het veld. Dit soort talenten moet je vrijheid geven en niet aan op een positie vastpinnen. Ze moeten doen wat voor hen natuurlijk aanvoelt.’ Daarmee maakt Valdés ook meteen de sterkte van Fati duidelijk: hij is ongelooflijk veelzijdig. Albert Puig trad de ex-doelman daarin bij: ‘Zijn grootste kwaliteit is dat hij op alle aanvallende posities uit de voeten kan. Hij kan op 9, 11, 7 en 10 spelen en is beweeglijk, snel en heeft geweldige ingevingen. Hij is een type speler dat urenlang frank en vrij op straat speelde. Dat was ook zo bij Messi als kind, al is Messi natuurlijk anders.’ Daar is ze dan, de onvermijdelijke vergelijking met de grootmeester…

Maar het is ook op dat moment dat de Vlo himself zich begon te profileren in het verhaal van Ansu Fati. Deze zomer leek Barcelona enkele toptalenten te verliezen. De eerste die leek te vertrekken was Nederlandse toptalent Xavi Simons die een profcontract kon tekenen bij PSG. De zaak leek verloren en dus focuste Barcelona zich op haar andere talenten, zoals Ansu Fati. Nog geen dag na het vertrek Simons tekende Ansu Fati zo zijn eerste profcontract bij de blaugrana.

Dat contract kwam er mede door de hulp van de familie Messi. De Argentijn zag al snel het grote talent van de Afrikaan en nam hem deze zomer onder de arm. Hij kende de jonge Ansu via zijn eigen zoontje Thiago die samen met de jongste broer van Ansu, Miguel, bij de U7 van Barcelona speelt. Messi vreesde in juli dat Fati zou vertrekken, want Manchester United én City stonden te springen om hem te tekenen eens hij 16 werd. De broer van Messi, Rodrigo, besloot dan om de manager van Fati te worden en zorgde dus uiteindelijk voor het eerste profcontract voor drie jaar en ook al meteen met een afkoopclausule van maar liefst 100 miljoen euro. En dat terwijl Fati werd beloofd enkel te zullen spelen in de B-ploeg. Dat is toch wel best veel voor een reservespeler..

Jongste doelpuntenmaker ooit

Maar deze zomer stond het geluk aan de kant van Fati. Aanvankelijk was het de bedoeling dat hij enkel zou uitkomen voor de B-ploeg, maar door blessures van Ousmane Dembélé, Luis Suárez én Lionel Messi zelf besloot Barça-coach Ernesto Valverde de jonge Afrikaan op te roepen voor het A-team tegen Real Betis. In minuut 78 maakte hij zelfs zijn debuut voor een volgelopen Camp Nou. Opmerkelijk, voor die match moesten de ouders van Ansu wel nog hun toestemming geven, want dat is nodig voor minderjarigen te laten spelen in La Liga.

Een week later werd hij opnieuw geselecteerd en speelde hij zelfs de hele tweede helft én scoorde hij met het hoofd. Zo werd hij de jongste doelpuntenmaker ooit voor Barcelona met zijn 16 jaar en 304 dagen. De spelers die dat record voor hem hadden, waren eeuwig talent Bojan Krkic en Lionel Messi. En het werd nog beter voor de vleugelaanvaller toen hij zelfs in de basis mocht starten in de match van vorig weekend tegen Valencia. Het werd een wedstrijd om niet snel te vergeten, want hij scoorde, gaf een assist en was veruit de gevaarlijkste speler op het veld. Het bewijst zijn veelzijdigheid nog maar eens. Op die drie wedstrijden scoorde hij met zijn hoofd en met rechts en gaf hij een assist met links.

En de trein blijft razendsnel gaan, want nu mag hij zich ook opmaken om dinsdagavond minuten te maken in de Champions League tegen Borussia Dortmund. De jongste doelpuntenmaker in de Champions League kan hij evenwel niet meer worden, want die blijft op naam van Anderlecht-speler Célestine Babayaro die met zijn 16 jaar en 87 dagen in 1994 scoorde tegen Steaua Boekarest. Maar wees maar zeker dat hij wel weer een ander record zal breken.

Ansu Fati viert na zijn goal tegen Valencia.
Ansu Fati viert na zijn goal tegen Valencia.© Belga Image

La Roja

Ansu Fati speelt nu dus mee met de grote jongens van het grote Barcelona, maar wil hij ook geen internationale glorie achterna gaan? Met Guinee-Bissau lijkt dat een heel moeilijke opdracht, maar met Spanje daarentegen.. Daar zijn ze zich ook van bewust en de laatste weken gingen steeds meer stemmen op om de 16-jarige Fati te naturaliseren tot Spanjaard. Om al onmiddellijk mee te spelen met de A-ploeg zal nog net te vroeg zijn, maar de bedoeling is om hem speelgerechtigd te krijgen voor het WK-U17 in Brazilië van 26 oktober tot 17 november. Maar of dat lukt is nog de vraag, want voor die naturalisatie moet de vader eerst een Spaans paspoort krijgen. Dat zou nog even kunnen duren blijkbaar.

Stel dat hij het WK wel haalt, dan zou hij de eerste Clásico van het seizoen moeten missen en de vraag is dan of Barcelona zijn goudhaantje wel zou willen afgeven. Waarschijnlijk zal dat wel het geval zijn, want Fati speelt nu ook enkel omdat de grote namen in de aanval geblesseerd zijn. Als Messi, Suárez en Dembélé terug zijn, zal Fati wel zijn plaats verliezen. Maar laat het toch maar duidelijk zijn: Ansu Fati is de toekomst van Barcelona.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content