Wie is de beste keeper ter wereld?

Thibaut Courtois © Belga Image
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Zaterdag is het Real Madrid – Atlético. Volgens Diego Simeone is Jan Oblak ‘de beste doelman van wereld’.

Na 1589 dagen staat Thibaut Courtois mogelijks weer op het veld tijdens een Madrileense derby. Zijn laatste optreden in die broedermoord onder hoofdstedelingen vond plaats in het Estadio da Luz in Lissabon. Hij verdedigde toen de kleuren van kleine broer Atlético. Nadat de mannen van Diego Simeone achtereenvolgens Milan, Barça en Chelsea hadden uitgeschakeld, speelden ze de finale van de Champions League 2013/14, het seizoen waarin ze ook de Spaanse titel wonnen. In die finale stonden de Colchoneros lang op voorsprong na een goal van Diego Godín, maar Sergio Ramos dwong verlengingen af, waarin de Matrassenmakers ten onder gingen.

‘Op dit ogenblik zou Courtois geen titularis zijn bij Atlético.’

Diego Simeone, trainer Atlético Madrid

Die finale was meteen de laatste match van Courtois in rood en wit. De Belg trok naar Chelsea, met een goedgevuld palmares in de koffers. In 154 duels met Madrid (evenveel als voor de Blues) won de Limburger de Primera División, de Copa del Rey, de Europa League en de Europese supercup. Als individuele prijzen pakte hij twee keer de Trofeo Zamora, de bekroning voor de keeper die in Spanje de minste goals op een seizoen binnen krijgt.

Sloveense wonderboy

Indrukwekkende cijfers, maar hoewel zijn cv Courtois bij de beste doelmannen van de planeet plaatst, leed Atlético niet echt onder zijn vertrek naar Chelsea, de club waar hij eigendom van was. Courtois had in 2011 met succes de plaats ingenomen van David de Gea, terwijl hij zelf werd opgevolgd door Jan Oblak, de Sloveense wonderboy die van Benfica naar de grasmat van Vicente Calderón (nu het Wanda Metropolitano) werd gehaald. Ook Oblak won de Trofeo Zamora, met grote overmacht zelfs, want hij sloot het seizoen 2015/16 af met een uitzonderlijk gemiddelde van slechts 0,47 tegengoals per match, een record.

‘Op dit ogenblik zou Courtois geen titularis zijn bij Atlético’, verklaarde Diego Simeone trouwens enkele weken geleden op de Spaanse radiozender Cope. Die uitlating lijkt een aanval op de man die tegenwoordig het doel van de aartsrivaal uit Madrid verdedigt, maar El Cholo nuanceerde het door de verdiensten van zijn huidige goalie te loven: ‘Wij hebben Jan Oblak. Dat is de beste. Hij is de beste doelman van de wereld.’

De Sloveen staat minder in de spotlights dan zijn concurrenten voor die titel, zeker na een zomer waarin alle aandacht uitging naar het WK in Rusland, maar hij legt sinds zijn komst naar de Colchoneros een buitengewone regelmaat aan de dag. In 168 wedstrijden in het shirt van Atlético hield Oblak 94 keer zijn netten schoon. Dat betekent een clean sheet in 56 procent van de matchen, tegenover 49 procent voor Courtois. Wat het gemiddeld aantal tegengoals per match betreft, helt de balans ook over in het voordeel van de Sloveen: grote Jan incasseert er 0,64 per wedstrijd, Courtois in zijn Madrileense periode – toen hij nochtans ‘de Messi onder de keepers’ werd genoemd – 0,81 per match.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier