Wie is Serie A-sensatie Krzysztof Piatek?

© BELGAIMAGE

Als een turbo raast de Poolse spits Krzysztof Piatek (23) in zijn eerste seizoen door de Serie A.

Op 10 december wandelen Krzysztof Piatek en zijn vriendin Paulina Procyk door het centrum van Milaan. De spits van Genoa, de oudste club van Italië, is aan zijn eerste maanden in Italië toe en ontdekt niet alleen de voetbalstadions, maar ook de toeristische troeven van zijn nieuw voetballand. Op het plein voor de Milanese kathedraal klampt het Poolse koppel een toevallige voorbijganger aan om een foto van hen te nemen met de beroemde Duomo op de achtergrond. Het beeld siert op maandag 21 januari de voorpagina van de Milanese sportkrant ‘La Gazzetta dello Sport’, met als titel: ‘ Piatek: I love Milan.‘ Opvallend is hoe anoniem ze op de foto staan, niet aangestaard door de andere bezoekers. Het zou nu niet meer mogelijk zijn.

Hij is de meest complete spits met wie ik ooit gewerkt heb.

Cesare Prandelli

Op 22 januari wordt Piateks transfer van Genoa naar AC Milan afgesloten. De rossoneri kopen de Poolse international voor liefst 35 miljoen euro. Genoa’s voorzitter Enrico Preziosi herinnert zich nog het telefoontje dat hij afgelopen zomer kreeg van spelersmakelaar Gabriele Giuffrida. Preziosi vertoefde toen in zijn vakantiehuis op Ibiza, schakelde de televisie in en zag een spits met een goeie trap op doel, goed kopspel en inzet te koop.

’s Anderdaags vroeg hij zijn sportief directeur Giorgio Perinetti contact op te nemen met de club van de dan nog onbekende aanvaller. Cracowia Krakov betaalde een paar jaar eerder de transfersom van 116.000 euro aan de eerste club van Piatek, Zaglebie Lubin. Daarmee had hij in 2013/14 zijn eersteklassedebuut had gemaakt. Tijdens zijn laatste twee seizoenen in Polen maakte Piatek 32 goals in 63 competitiewedstrijden voor Krakov. Zonder verpinken dokte Genoa vier miljoen euro neer voor de centrumspits die net tevoren uit de ruime preselectie voor de nationale ploeg voor het WK is weggevallen.

Armoede

Wanneer Piatek in de voorbereiding op het huidige seizoen zijn voetbalschoenen aantrekt, is geen enkele camera op hem gericht. Alle aandacht in de Serie A gaat naar de twee absolute toptransfers. Door de overstap van Cristiano Ronaldo van Real naar Juventus moet Gonzalo Higuaín weg. Nochtans betaalde Juve twee jaar eerder 90 miljoen voor de Argentijn. AC Milan biedt een uitweg. De rossoneri betalen all-in 54 miljoen voor Higuaín, die bij Milan 9,5 miljoen euro per jaar gaat verdienen.

Om heel andere bedragen gaat het bij Piatek, die dolgelukkig is met zijn Italiaanse jaarloon van 400.000 euro. Hij is vast van plan zich snel te laten opmerken. Niet met ronkende verklaringen, want dat lukt niet, zonder kennis van het Italiaans. Wel met wat hij van zijn vader Alexander geleerd heeft. In het arme Silezië, in Dzierzonlow in het zuidoosten van het land, waar hij opgegroeid is, krijg je niets cadeau in het leven. Vroeg opstaan, hard werken, in weer en wind trainen, en aan je gebreken schaven: dat krijgt de jonge spits al gauw ingeprent. Voetballen helpt hem om uit de miserie blijven, zegt hij. Doelpunten hielden hem weg van de drugs en het uitzichtloze bestaan waarin andere jongeren die hij kende wegzonken. De meeste van die goals maakte hij in een truitje van Manchester United met het rugnummer en de naam van Cristiano Ronaldo.

Bij Genoa belandt hij bij een club waar hij enkel de druk voelt om het behoud te verzekeren én de Derby della Lanterna tegen stadsgenoot en aartsrivaal Sampdoria niet te verliezen. Eigenaar Enrico Preziosi, een van de grootste speelgoedproducenten ter wereld, nam in 2003 de rood-blauwen over in derde klasse, en keerde in 2007 op het hoogste niveau terug. Zijn handelsmerk: zo snel mogelijk het behoud verzekeren en goedkoop talent inkopen om het aan een flinke meerwaarde te verkopen. Dat benadrukt hij bij de aankoop van Piatek: ‘Voor een club als de onze rijmt het woord meerwaarde vaak met overleven.’

Aan een aanpassingsperiode heeft de Pool geen behoefte. Amper zeventig seconden staat hij op het veld in zijn eerste officiële wedstrijd wanneer hij scoort. In het bekerduel tegen Lecce maakt hij maar liefst vier goals. Ook in zijn eerste competitiewedstrijd in de Serie A is het raak. Begin oktober zit hij na acht matchen al aan dertien goals. Intussen is Piatek ook volwaardig Pools international geworden. Op 11 september komt hij aan de aftrap tegen Ierland.

Genoatrainer Davide Ballardini is opgetogen met zijn nieuwe spits, maar mag al op 9 oktober beschikken na een thuisnederlaag tegen promovendus Parma. Ballardini’s opvolger, Ivan Juric, haalt de kerst niet, waardoor Piatek op 7 december al zijn derde trainer in nog geen half jaar in Italië begroet: voormalig bondscoach Cesare Prandelli. Maar op het rendement van de nieuwe spits hebben al die wijzigingen nul komma nul impact. Ook Prandelli is vol lof: ‘Hij is de meest complete spits met wie ik ooit gewerkt heb. Krzysztof is erg genereus tegenover zijn medespelers, werkt hard, loopt veel en is de eerste om bij balverlies mee te verdedigen. Hij wordt een van de beste afwerkers in Europa.’

Lang geniet Prandelli niet van zijn spits. Wanneer diens transfer naar AC Milan op 21 januari wordt aangekondigd, heeft Piatek in de Serie A dertien goals gemaakt. Alleen Cristiano Ronaldo, Fabio Quagliarella en Duvan Zapata van Atalanta maakten elk één goal meer. Higuaín had op dat moment slechts zes treffers gemaakt voor AC Milan. Zodra Piateks transfer rond is, mag de Argentijn dan ook naar Chelsea verhuizen.

Koele killer

Met Piatek doet Genoa zijn duurste uitgaande transfer ooit én degene met de grootste winstmarge: liefst 31 miljoen. Bij Milan verdient de Poolse spits met zijn vijfjarig contract (zonder opstapclausule) in eerste instantie 1,8 miljoen euro per jaar, meer dan het viervoudige van wat hij bij Genoa opstreek.

Tevreden neemt Piatek, samen met zijn vriendin en hun hond, zijn intrek in de buurt van de Piazza Gae Aulenti, een van de chiquere, nieuwe buurten van Milaan, terwijl zijn statistieken met de wedstrijd aantikken. Ook de vierde trainer die hij dit seizoen al meemaakt in Italië, Gennaro Gattuso is vol lof. ‘Piatek is een soort Robocop. Hij zegt hooguit vier woorden, verdwaalt niet in eindeloos gebabbel.’ Sportief directeur Perinetti, de man die hem uiteindelijk naar Italië haalde, vindt Gattuso’s vergelijking gepast: ‘Hij voelt geen spanning of angst, het is echt een koele killer, maar ook een technisch goeie voetballer.’

Zbigniew Boniek, voorzitter van de Poolse voetbalbond en als speler zelf in Italië een voormalige topper (met Juventus) formuleert het nog scherper: ‘Krzysztof is, met zijn snelheid van uitvoering, een speler die voortdurend zijn pistool herlaadt en telkens opnieuw raak schiet.’ Waar gaat dat eindigen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier