Wie is Teemu Pukki, de koelbloedige killer van Norwich?

Teemu Pukki. © BELGAIMAGE
Nick Vandierendonck Medewerker Sportmagazine.be en Knack.be

Met vijf doelpunten in drie wedstrijden voert hij de topschutterstand aan in de Premier League. Maar van waar komt de Finse spits Teemu Pukki plots?

Ijskoud bleef z’n blik, zelfs na een doelpunt en een assist tegen Chelsea. Het zal in zijn Finse natuur zitten, maar Teemu Pukki zorgde bijna eigenhandig voor een verrassend gelijkspel van promovendus Norwich City. Iets wat hij vorig seizoen eigenlijk al deed in de Championship: beslissend zijn. Het leverde hen een plekje in de Premier League op aan het einde van de rit.

Veel Fantasy Football-spelers die hem kozen, wrijven zich nu alvast in de handen na het derde voetbalweekend in Engeland. Pukki verzamelde opnieuw elf punten met zijn prestatie en blijft zo de meest rendabele in de competitie. Hij houdt nipt Raheem Sterling (Manchester City) af, die ook al aan vijf doelpunten zit dit seizoen. Maar wie is de Finse spits eigenlijk? Met zijn 29 lentes komt hij namelijk niet net piepen.

De Finse Ronaldo

Zijn persoonlijke helden: landgenoot en nationale legende Jari Litmanen en de Braziliaanse goaltjesdief Ronaldo. Beiden ietwat hetzelfde type als Pukki. Gemiddelde lengte (alledrie tussen 1m80 en 1m83), niet de meest slanke en natuurlijk diepe spitsen. Even legendarisch zal de aanvaller van Norwich waarschijnlijk niet worden, maar hij behoort wel tot één van de voorlopige revelaties in de Engelse hoogste klasse.

De koele kikker startte zijn carrière niet enkel in eigen land, maar zelfs in eigen stad. KTP speelt momenteel in de Finse tweede klasse en mocht eenmaal in zijn geschiedenis proeven van internationaal voetbal nadat het de beker won. In het jaar 1981 hielden ze het Franse Bastia thuis op een 0-0 alvorens 5-0 te gaan verliezen op verplaatsing. Sindsdien ging het eigenlijk stap voor stap bergaf met de kuststad. Het laveerde de afgelopen decennia tussen vierde, derde en tweede klasse.

Pukki bij de nationale U21.
Pukki bij de nationale U21.© belgaimage

Pukki speelde er zijn eerste professionele wedstrijden tussen 2006 en 2008. Als zestienjarige maakte hij er zijn debuut. Ondanks slechts drie doelpunten in 29 wedstrijden, pikte het tweede team van Sevilla hem op. Het waren namelijk zijn Teemu’s prestaties bij de nationale jeugdelftallen die hem deden opvallen. De grote doorbraak bij het eerste elftal bleef uit, dus koos Pukki voor een terugkeer naar het vaderland.

Pukki en Deadline Day

In de hoofdstad vond El Pugi onderdak bij HJK Helsinki, de grootste club van het land. Na een hoopvol seizoenseinde (de competitie loopt in Finland tussen april en september door de strengere winter) met twee doelpunten in zeven wedstrijden en de titel, brak hij het volgende jaar volledig door. In achttien wedstrijden scoorde hij elf keer en gaf de spits nog acht assists. Europees was Pukki trefzeker tegen Bangor City uit Wales én maakte hij beide doelpunten in een 2-0 zege tegen de Duitse grootmachten van Schalke 04. De terugmatch verloren ze dan wel met 6-1, de Fin kwam op de radar van de ploeg uit Gelsenkirchen en forceerde een tranfer op Deadline Day in augustus 2011.

Pukki speelde twee seizoenen bij FC Schalke 04.
Pukki speelde twee seizoenen bij FC Schalke 04.© belgaimage
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ook daar lukte het echter niet voor de aanvaller, toen nog met wilde haardos. Hij tekende voor een dubbeltje tijdens z’n debuut in de basiself, maar verder dan 37 wedstrijden en acht doelpunten in twee jaar kwam hij niet. Celtic betaalde, opnieuw op Deadline Day, de gevraagde 2,5 miljoen euro voor de Fin in 2013. Een nieuw succesvol avontuur bij een andere succeskampioen? Een mooi verhaal leek in de maak.

Het draaide echter uit op een klein fiasco. Na een hoopvolle openingsperiode met doelpunten in zijn debuut en eerste thuismatch de week erna, was het lang wachten op een vervolg. Zelf gaf Pukki toe de Schotse competitie onderschat te hebben en zich moeilijk te kunnen aanpassen aan de speelstijl. De voetsporen van Celtics vertrokken held Gary Hooper (die toen toeval of niet naar Norwich ging) bleken te groot om in te treden.

Na een wisselvallige voorbereiding bij de Celts ging een uitleenbeurt richting Scandinavië hopelijk wat soelaas bieden. Wederom werd de deal gemaakt rond de augustus-septembergrens en trok Pukki richting het Deense Brondby IF. Daar werd hij de clubtopscorer met negen doelpunten en kreeg hij de trofee ‘Speler van de maand oktober’ overhandigd. Genoeg voor de plaatselijke bazen om hem definitief over te nemen van Celtic voor een bedrag van €675.000, ruim een vierde van wat de Schotten voor hem betaald hadden.

Brondbeast

Na een meer dan degelijk tweede seizoen, ontplofte Teemu Pukki eindelijk volledig in 2016/17. Het Brondbeast beëindigde dat seizoen met 29 doelpunten en 10 assists in 46 wedstrijden, met onder andere een hattrick tegen Hertha Berlin in de Europa Leaguevoorronde en eentje tegen concurrent FC Midtjylland.

Bij Norwich City speurden ze ondertussen naar een nieuwe spits na het doorsturen van Hooper, Steven Naismith en Cameron Jerome. Iemand met ervaring, een killer voor doel en een spits die meevoetbalt. Zo kwam Pukki in beeld, die na mislukte contractonderhandelingen met zijn club plots gratis over te nemen was. Bullseye.

Pukki bracht Norwich bijna eigenhandig naar de Premier League.
Pukki bracht Norwich bijna eigenhandig naar de Premier League.© BELGAIMAGE

De diepe spits floreerde verder in de Engelse Championship. Anders dan bij Celtic liet hij zich niet negatief inspireren door vooroordelen over de competitie. Als 28-jarige wist hij wat hem te wachten stond. Bijna wekelijks was hij beslissend in het dominante seizoen van Norwich City. Na 44 speeldagen stoomden de Kanaries naar de landstitel met bijhorend plaatsje in de Premier League. Het leverde de spits ook de titel van Speler v/h Jaar op in de Engelse tweede klasse.

Daar zet Pukki zijn uitstekende vorm van de afgelopen drie jaar nu verder. Liverpool maakte er kennis mee, Newcastle kreeg een drieklapper om de oren en ook Chelsea bibberde even. Misschien ebt Pukki op termijn terug weg uit de spotlights, maar de Finnen zijn Litmanen toch voor even vergeten.