Wie trekt vanavond aan het langste eind: Benfica of Sevilla?

© BelgaImage

Vanavond staan het Portugese Benfica en het Spaanse Sevilla in Turijn tegenover elkaar in de EL-finale.

“Er is geen favoriet”, aldus Benficacoach Jorge Jesus op de persconferentie daags voor de finale van de Europa League. “Dat we vorig jaar al in de finale stonden geeft ons net vertrouwen. Maar dat wil niet zeggen dat we zullen winnen.”

Benfica is alvast uit op revanche. Niet alleen voor de verloren finale van vorig jaar, toen Ivanovic in de toegevoegde tijd Chelsea de overwinning schonk. Maar ook omdat de Portugezen voorheen zes opeenvolgende Europese finales niet konden winnen: de Europacup in 1963, 1965, 1968, 1988 en 1990, de UEFA Cup in 1983 tegen Anderlecht.

Bela Guttmann, de Hongaarse trainer die in 1961 en 1962 met Benfica de Europacup won, verklaarde bij zijn vertrek dat de club zonder hem geen Europese trofee meer zou pakken. Benieuwd of er na vanavond eindelijk verandering in zal komen.

Tegenstander vanavond is het Spaanse Sevilla, dat zich op het nippertje wist te plaatsen voor de finale, dankzij een kopbaldoelpunt van M’Bia in de 94e minuut. Als we de statistieken mogen geloven, dan zijn Carlos Bacca en co in het voordeel. Benfica speelde in haar geschiedenis twee Europese finales. Zowel in 2006 tegen Middlesbrough en in 2007 tegen Espanyol waren zij de sterkste.

Het belooft dus ongemeen spannend te worden in het Juventus Stadium. Voor Benfica kan het een absoluut boerenjaar worden. Dit seizoen stak het al de landstitel en de Ligabeker op zak en zondag kan het nog een gooi kan doen naar de Portugese beker tegen Rio Ave. (FVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier