Wie wint de Afrika Cup?

© AFP

Zondag maken Ivoorkust en Zambia onderling uit wie Afrikaans kampioen wordt. Een voorbeschouwing.

Waarom Zambia de beker wint

De Chipolopolo’s gaan uit van een sterke organisatie. Hoewel ze veel kansen weggaven tegen Ghana, spelen ze als een goed geheel. De finale vindt plaats in Libreville, de hoofdstad van Gabon, waar in 1993 achttien Zambiaanse internationals omkwamen bij een vliegtuigongeluk. De ploeg zal daar ongetwijfeld veel moed uit putten. “We denken er elke keer aan als we het veld opstappen”, zegt middenvelder Isaac Chansa.

Waarom Ivoorkust de beker wint

De Olifanten waren bij de start van het toernooi de torenhoge favoriet. Met sterren als Gervinho, Yaya en Kolo Touré (ex-beveren), Drogba en Kalou heeft het elftal serieus wat kwaliteit. Bovendien is Lokerendoelman Boubacar Copa nog steeds ongeslagen op het toernooi. Ivoorkust won al eens in 1992 het kampioenschap. Fans en gokkantoren verwachten dat deze ‘gouden generatie’ deze keer succes zal boeken.

Opmerkelijk: de finale zondag heeft al een half uur vertraging en begint om 20u30 ipv 20u00 (live te zien op Eurosport). De oorzaak zijn enkele “technische en logistieke problemen”, aldus de Afrikaanse voetbalbond. (MSA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier