Wijken voor terreur: overzicht van afgelaste sportwedstrijden

Duitsland-Nederland: afgelast wegens terreurdreiging. © Belga
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Het is de eerste keer dat in België een sportevenement afgelast wordt wegens terreurdreiging. Maar zijn er precedenten buiten onze landsgrenzen, naast Duitsland-Nederland dat vanavond zou gespeeld worden?

De oefeninterland België – Spanje gaat niet door, een trieste primeur voor ons land. En ook in het Duitse Hannover gaat de interland tegen Nederland niet door. Een kort onderzoek leert dat het wereldwijd een zeldzaam gegeven is dat terreurdreiging voor afgelasting van een sportevenement zorgt. Een greep uit de lijst.

Voorbeelden van terreuracties zijn er (helaas) wel voldoende. Denk maar aan de bomontploffing tijdens de marathon van Boston in 2013, waarbij drie doden vielen. Maar dat een wedstrijd bij voorbaat afgelast wordt uit veiligheidsoverwegingen is al veel minder voor de hand liggend.

In januari 2008 gebeurde het met de Dakar Rally, de eerste keer in het dertigjarige bestaan van die wereldvermaarde race dat ze niet kon doorgaan. Aanleiding was de moord op een Frans gezin in Mauritanië, een week voor de start van de rally in Lissabon maar met een voorziene passage in Mauritanië. De organisatie kon de veiligheid van de deelnemers niet garanderen en besliste de Dakar Rally af te lassen.

Ook in het cricket is er een precedent, eveneens in 2008. Toen de Indische nationale cricketploeg na een terroristische aanslag in Mumbai nog weigerde aan te treden in de interland tegen Sri Lanka. Een jaar later werd de Indische Premier League, een van de meest vooraanstaande cricketcompetities ter wereld, zelfs helemaal verhuisd naar Zuid-Afrika omwille van de constante terreurdreiging in India.

En in 2001 werd in de nasleep van 9/11 beslist om de prestigieuze Ryder Cyp – een tweejaarlijks duel tussen de beste Europese en Amerikaanse golfers- een jaar uit te stellen, maar dat had meer te maken met een periode van rouw en ontzetting dan met reële terreurdreiging voor dat evenement.

En in Europa?

In Europa zijn er voorbeelden van wedstrijden of toernooien die niet doorgingen doordat een land of stad in staat van oorlog verkeerde, maar uit vrees voor terroristische aanslagen? Neen, dat blijkt een nieuw gegeven.

Een trieste primeur voor de Belgische nationale voetbalploeg, net op het moment dat ze zich het nummer één van de wereld mag noemen.

En dat tegen Spanje, het land waar ze terreurdreiging net iets ‘losser’ opnemen: in 2002 was er bijvoorbeeld een aanslag van een aftakking van de Baskische terreurbeweging ETA. Die brachten op de dag van de Clásico tussen Real Madrid en FC Barcelona een bomauto tot ontploffing, vlak naast het Bernabéustadion in Madrid. Toch ging de wedstrijd, waar zowat 80000 supporters samengepakt zaten, gewoon door…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier