Willem II – AZ: onderonsje binnen de familie Wuytens

Stijn Wuytens (R) © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Zaterdag (18u30) wordt in de Eredivisie Willem II tegen AZ gespeeld, een promovendus tegen een subtopper. Op zich geen speciale affiche, maar’ voor de familie Wuytens is het dat wel. Dan staan immers de broertjes Dries en Stijn Wuytens tegenover hun oudere neef Jan Wuytens.

‘Met drie samen op het veld, dat wordt super! Ik heb met hen nog niet over de wedstrijd kunnen praten, maar ik ben er zeker van dat de tribune goed gevuld zal zitten met familieleden’, vertelt Jan aan Sport/Voetbalmagazine. ‘Stijn en Dries hebben de juiste keuze gemaakt door naar Willem II te gaan, Dries is er vaste waarde in de verdediging en Stijn kon er verder revalideren. Ze zorgden mee voor de promotie naar de Eredivisie.’

Belgen in Nederland

Stijn (24) en Dries (23) speelden in het seizoen 2012/2013 voor Beerschot, maar vertrokken daar na de vereffening en de degradatie.

Jan Wuytens (29) speelt al nagenoeg zijn hele carrière in Nederland. Zijn opleiding kreeg hij bij PSV, waar hij als dertienjarig talent uit Limburg verzeilde. Daarna voetbalde hij voor Heracles en FC Utrecht.

Ondertussen is hij nog een van de weinige Belgen die in Nederland actief is. Nooit eerder sinds het Bosmanarrest waren er zo weinig Belgische voetballers (17) aan de slag in de Eredivisie.

Club Brugge

Jan Wuytens had vorige zomer nochtans ook opties om elders een uitdaging aan te gaan.

‘Turkije, Engeland en zelfs een terugkeer naar België (waar Club Brugge concrete belangstelling toonde, nvdr) waren mogelijk,’ aldus de AZ-verdediger, ‘maar het hangt ervan af waar je prioriteiten liggen. Ik ben gelukkig in Nederland, het ligt ook kort bij mijn Limburgse roots waardoor ik gemakkelijk mijn familie en vrienden kan bezoeken, dus waarom zou ik veranderen?’

Werken met Marco van Basten

Bij AZ groeide de Belg vorig seizoen uit tot een belangrijke pion in het elftal. Zowel onder Gertjan Verbeek als later Dick Advocaat was hij een vaste waarde centraal in de defensie.

‘We bereikten de kwartfinales in de Europa League, waarin we verloren van Benfica. Een heel intense ervaring. Alles gaat drie keer zo snel, je moet constant scherp zijn. Alleen jammer dat we nadien nipt naast een Europees ticket grepen in de competitie.’

Deze zomer werd Marco van Basten ingehaald als nieuwe coach van AZ. ‘En dat bevalt prima’, geeft Wuytens mee. ‘Net zoals Verbeek gaat hij uit van offensief voetbal. Het is een rustige man, maar als er iets gezegd moet worden, doet hij dat ook kordaat. Uiteraard is het leuk iemand met zo een reputatie als coach te hebben.’

Ook al lijken de (financiële) gloriedagen van de Alkmaarse club wat voorbij, toch blijft het een ambitieuze eersteklasser. ‘Zoals altijd gaan we voor Europees voetbal en verder proberen we het de top zo moeilijk mogelijk te maken’, verwoordt Wuytens de ambities.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier