Willem II-revelatie Mike Trésor Ndayishimiye: ‘Anderlecht speelde vreemde spelletjes’

Ndayishimiye was bepalend voor Willem II in de 0-2 zege tegen Ajax. © Belga Image

De 20-jarige Belg van Burundese origine lag aan de basis van de eerste competitienederlaag van Ajax en imponeert al een tijdje coach Adrie Koster.

Twee doelpunten en drie assists in elf competitieduels, dat zijn de statistieken van de tot voor kort in ons land onbekende Mike Trésor Ndayishimiye. De oud-Anderlechtspeler werd begin september door Willem II gehuurd van de Nederlandse tweedeklasser NEC en speelt er de laatste twee weken de pannen van het dak.

Vorige vrijdag imponeerde de Belg met Burundese roots in de Johan Cruijff Arena tegen Ajax. Op weergaloze wijze was onze landgenoot mee verantwoordelijk voor de 0-2-stuntzege. Met een penalty zette hij Willem II op 0-1, daarna bracht hij met een individuele actie de 0-2 aan voor Damil Dankerlui (23). Daarmee bevestigde Treezy zijn uitstekende prestatie tegen Sparta van een week eerder, waar hij ook de beste man was.

In een interview met het Nederlandse magazine Voetbal International bekende Ndayishimiye dat hij eigenlijk nooit droomde van een voetbalcarrière zoals zijn vader Freddie. ”Ik was wel altijd met voetbal bezig, maar ik heb nooit aan een profloopbaan gedacht. Echt niet. Ik wilde trucjes van goede spelers nadoen, maar niet hetzelfde leven leiden. Ik keek niet naar clubs of competities, het ging mij om die kunstjes met een bal.’

Vreemde spelletjes van Anderlecht

Die kunstjes mocht hij een eerste keer tonen bij AFC Tubize, de ex-club van onder anderen de Hazards. Daar voetbalde hij zeven jaar alvorens bij Anderlecht te belanden. Ook daar ging plezier maken voor op een profcarrière ambiëren. ‘Plezier heeft bij mij altijd vooropgestaan. Geen zorgen, geen druk, gewoon plezier. Ik ben gekomen tot Jong Anderlecht, heb ook in de UEFA Youth League gespeeld. Hoe gek het ook klintk, de profdroom kwam pas rond mijn 17de’, aldus Ndayishimiye.

Maar dan begonnen de problemen bij Anderlecht. Hij kon zich niet in de A-ploeg spelen en besloot uiteindelijk te vertrekken. ‘Er ontstonden wat probleempjes’, legt Ndayishimiye uit aan VI. ‘We bereikten geen akkoord over het verlengen van mijn contract. Ik wilde in mijn derde jaar bij de beloften vooruitzicht hebben richting het eerste elftal. Een toezegging om mee te trainen. Het was een kleine stap, maar ik vond dat ik eraan toe was de echte wereld te zien. Die kans kreeg ik niet.’

‘Toen ik niet wilde verlengen, lieten ze me gewoon niet meer spelen, het waren vreemde spelletjes. Het gebeurt overal, hoor, maar niemand hoort het en geeft er iets om als je nog geen naam hebt. Ik werd zelfs teruggezet naar Onder-19. Het was een mentale test. Uiteindelijk ben ik er sterker van geworden. Ik zag sommige boys van mijn leeftijd al meetrainen bij het eerste terwijl ik niet mocht, ik werd voorbijgestreefd. Daar kon ik niet mee akkoord gaan.’

Trainen voor de nationale jeugd

Ndayishimiye zag de nationale jeugd, en meer bepaald trainer Gert Verheyen, als zijn redding. ‘Bondscoach Gert Verheyen gaf me vertrouwen. Hij heeft altijd gezegd dat hij wist wat er gebeurde, maar dat hij niet aan me twijfelde. “Bewijs maar dat ze het verkeerd hebben”,zei hij letterlijk. Ik trainde bij Anderlecht om me bij het nationale team te laten zien met goals en assists.’

En plots stond er een rist buitenlandse clubs aan de deur. Zelfs Bayern wou hem inlijven, al was het wel voor de tweede ploeg. Uiteindelijk werd het de Nederlandse tweedeklasser NEC en daar was hij begin vorig seizoen bepalend met 6 goals in 23 partijen. Maar door een gebrek aan concentratie viel hij ook daar weer weg en zag directeur Wilco van Schaik zich echter genoodzaakt om Ndayishimiye eind augustus terug te zetten naar de beloften.

Adrie Koster, de ex-coach van Club Brugge die nu bij Willem II aan de slag is, reageerde alert. Hij gaf de jonge parel vertrouwen en kijk, hij is de revelatie van het seizoen in de revelatie van het seizoen (Willem II staat momenteel op plaats 4). Koster liet ook al weten dat de aankoopoptie zeker zal worden gelicht. Die profcarrière die Ndayisimiye niet ambieerde is er dus wel van gekomen en lijkt nog niet meteen te stoppen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier