Wilmots: ‘Advocaat bracht een andere manier van denken’

© BELGA

Sport/Voetbalmagazine bracht Dick Advocaat en Marc Wilmots samen. Ex-bondscoach en huidige bondscoach van de Belgen. De man die zaaide en de man die oogstte.

Het was de Nederlander die Wilmots eind 2009 overtuigde om in dienst van de nationale ploeg te komen. Na een paar maanden ging Advocaat alweer weg, terug naar Rusland. Wilmots bleef, eerst nog als assistent van Georges Leekens, sinds juni 2012 als hoofdcoach. Het wordt een gezellig weerzien. Enkele vragen en antwoorden:

S/VM: Hoe belangrijk was Dick Advocaat voor Marc Wilmots in de afgelopen twee jaar?

Marc Wilmots: “Niet alleen voor mij, voor heel de nationale ploeg. Dick bracht een andere manier van denken, een andere manier van functioneren, vanuit zijn ervaring. De Hollandse aanpak: alles moet bewegen, dit is mijn lijn. Dat trok ik door. Dick had zijn idee, wilde dat uitgevoerd zien en kon mensen zeer goed motiveren. Elke morgen om acht uur hadden wij een vergadering met de staf. Dat was nieuw voor mij. Dick tekende een grote structuur uit, met oog voor discipline en respect. Wie daar niet mee om kon gaan, was fout. Dick was misschien knallhart, ik ben iets meer soepel. Zeker met de jonge gasten. Maar ik heb enorm veel geleerd.”

S/VM: En waarom koos Advocaat voor Marc Wilmots als zijn assistent?

Advocaat: “Eigenlijk wilde ik Marc Degryse, maar dat kon niet. Ik kende Marc Wilmots als voetballer en zei tegen De Keersmaecker: ik wil eerst wel even kijken of het klikt. Toen spraken we af in Luik, waar ik een wedstrijd zou bekijken. Binnen de vijf minuten had ik een goed gevoel, alsof we elkaar al jaren kenden. Ik voelde direct dat hij het zou doen. De passie die je nu ziet, die energie, die kwam toen ook al uit zijn oren.”

S/VM: Hoe zijn jullie indertijd uit elkaar gegaan?

Dick Advocaat: “Ik kreeg een goeie aanbieding uit Rusland.” (lacht)

Marc Wilmots: “Het gebeurde op 15 april. Mijn vrouw verjaarde en we waren in Bordeaux. Ik kon Dick begrijpen. Wie zou die aanbieding laten liggen? Wij keken naar de opstelling van de Kroatische ploeg, zagen onze gemiddelde leeftijd, 22 jaar toen, en wisten allebei: we maken geen kans! Wie op topniveau speelde, weet dat. Als je geen bepaalde ervaring hebt, maak je drie, vier fouten – altijd de fout te veel. En je wordt afgestraft.”

Advocaat: “Je zag wel dat de kwaliteit er was, ze moest alleen nog rijpen.”

Wilmots: “Alle media waren hard voor Dick, maar ik heb altijd gezegd: als jij ergens tien keer meer krijgt, blijf jij dan bij je krant? Zo was het. Een betere ploeg en meer geld: wat is dan het probleem?”

Advocaat: “Meestal vliegt de trainer, nu ging hij zelf weg. Ik heb er nog voor moeten betalen ook, het was het enige jaar dat België winst maakte. (lacht) Echt waar!”

Wilmots: “We moeten niet hypocriet zijn. Mijn eerste vraag was: wie komt en wil die verder met mij?”

Advocaat: “Ik verwachtte dat ze meteen met jou zouden doorgaan, niet dat er een tussenpersoon zou komen. Want jij had net dezelfde lijn als ik.”

Wilmots: “Het risico was groot. Wie moet beslissen, moet zichzelf wat indekken.”

Advocaat: “Klopt. Zij zijn aansprakelijk, want zij hebben iemand aangesteld. Maar omdat Georges Leekens zelf ook wegging, is het uiteindelijk allemaal goed gelopen.”

(PB/PTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier