Wilmots: ‘Als we sneller scoren, wordt het 5-0’

Dries Mertens na de wedstrijd © BELGA

Bondscoach Marc Wilmots toonde zich ondanks het teleurstellend 1-1 gelijkspel van de Rode Duivels tegen Finland niet ontevreden over het spel van de Belgen. “Als je sneller de sleutel vindt, gaat het natuurlijk veel makkelijker”.

Marc Wilmots: “De Finnen speelden heel gegroepeerd en met vijf verdedigers. In de eerste helft kregen we vijf kansen, maar speelden we misschien iets te traag. Als we sneller scoren, wordt het hier 4- of 5-0”.

Na rust kregen de Belgen tal van kansen, Wilmots telde er zelfs elf. “Dat is zeker niet slecht voor een internationale wedstrijd. Hun goalie was ook uitstekend vandaag en zij scoren bij hun enige kans. Wij reageerden na de achterstand en Dries Mertens bracht schwung in de partij. Dit is en blijft een voorbereidingswedstrijd, ik ben heel blij dat we geen geblesseerden hebben, dat we voor veel doelgevaar zorgden en dat mijn defensie er stond”, aldus Wilmots. “We hadden problemen in de afwerking, maar dat kan gebeuren.”

Uiteindelijk was het Romelu Lukaku die de Belgen op 1-1 bracht. “Eigenlijk wilde ik Romelu sparen. Hij heeft dit seizoen enorm veel gespeeld bij Everton en ik wilde hem rust gunnen. Gezien de wedstrijdomstandigheden en het feit dat de Finnen met drie centraal achterin speelden, heb ik hem alsnog ingebracht. Michy Batshuayi begon voor het eerst aan de wedstrijd en had het als diepe spits niet makkelijk tegen het Finse blok, maar zo leer je wel veel bij.”

‘Efficiënter worden voorin’

“We waren heel ongelukkig in de afwerking”, aldus doelpuntenmaker Romelu Lukaku.

“We hebben heel veel kansen gecreëerd, maar waren ongelukkig in de afwerking. Het was ook moeilijk, want Finland speelde met vijf verdedigers. Toch hebben we onze kansen gehad. De les die we hieruit kunnen trekken is dat we doelpunten moeten maken. We moeten leren efficiënter te zijn voorin. Vandaag hadden we gewoon moeten winnen”.

“Ik heb geprobeerd de ploeg te helpen, zoals de bondscoach van me had gevraagd. We hebben veel kwaliteiten voorin, Batshuayi en Benteke speelden een zeer goede wedstrijd. De ploegen spelen erg afwachtend tegen ons. Ze wachten op die ene kans en deze match was het prijs.”

Teleurgesteld

Jan Vertonghen speelde de hele wedstrijd links achteraan en toonde zich na afloop vooral teleurgesteld. “We zijn zeker niet tevreden met dit resultaat. We hadden er meer van verwacht. De sfeer in de kleedkamer was na de wedstrijd dan ook minder. Ze speelden natuurlijk ook weer met vijf spelers achterin. Het zal weer een goede ervaring zijn voor de komende wedstrijden, want zo leer je tegen defensieve ploegen spelen. In de eerste helft was het spel te traag, maar we hebben wel voldoende kansen gecreëerd”.”

Dries Mertens zorgde met een invalbeurt in de 57e minuut voor meer snelheid en diepgang. “Ik probeer altijd mijn steentje bij te dragen. Elke minuut die ik krijg is mooi meegenomen, al zou ik natuurlijk liever starten. We zijn teleurgesteld. Als je 1-1 speelt in eigen stadion is dat nooit een goed resultaat. We hebben veel kansen gemist en het spel moet beter en sneller. Het is goed dat het in een oefenwedstrijd wat minder is, daaruit kunnen we leren. Op het EK tegen Italië wil je dit vermijden.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier