Wilmots: “Iedereen moet met de voeten op de grond blijven”

© Belga

Na de zege tegen Servië ligt de weg naar Brazilië open voor de Rode Duivels. “Maar iedereen moet met de voeten op de grond blijven”, waarschuwde bondscoach Marc Wilmots na afloop.

Met de 2-1 zege tegen Servië boeken de Rode Duivels een 19 op 21 in WK-kwalificatiegroep A en dankzij de 0-1 thuisnederlaag van concurrent Kroatië tegen Schotland komen ze alleen aan de leiding in de groep.

“Met 19 op 21 zijn we nog niet in Brazilië”, zei Wilmots. “De weg is nog lang. We zijn enkel zeker van de barrages. We spelen alle wedstrijden om te winnen, maar soms moet je ook vrede nemen met een punt, zoals in de openingswedstrijd tegen Kroatië. Ik kijk ook niet te veel naar de andere ploegen en werk alleen naar de eerstvolgende matchen toe. Maar die wedstrijden zijn nog ver weg, het seizoen is afgelopen en laten we dus genieten van dit moment.”

Wat betreft de wedstrijd was de bondscoach vooral tevreden met de ingesteldheid van zijn spelers. “In de eerste helft hebben we één kans weggegeven, toen Kompany geblesseerd aan de kant stond. We begonnen goed met veel druk op het middenveld. We hebben zeven kansen gehad en dus hadden we ook wat meer kunnen scoren. In balbezit kunnen we echter veel beter en we speelden ook niet genoeg tussen de lijnen, waardoor Servië gaandeweg wat beter in de wedstrijd kwam. Mijn spelers hebben echter een uitstekende mentaliteit laten zien. Dat is hun verdienste en daarvoor moet ik hen bedanken.”

Eden Hazard: ‘Beseffen dat we nog niet in Brazilië zijn’

Ook de winger van Chelsea waarschuwde voor overmoed. Hazard begon de wedstrijd op de bank omdat hij nog sukkelt met de naweeën van een hamstringblessure en hij bijgevolg niet honderd procent fit was.

“Ik ben blij dat ik toch nog een halfuur mocht opdraven, vooraf was er met de bondscoach afgesproken dat ik in de tweede helft nog speelminuten zou krijgen. We speelden vandaag niet onze beste wedstrijd, maar het is ook logisch dat niet alle 90 minuten even goed zijn. Maar goed, we staan aan de leiding en nu volgen er nog drie finales. De kans is dus groot dat we het uiteindelijk zullen halen”, blikte Hazard al even vooruit.

Daniël Van Buyten: ‘Fantastisch einde van een exceptioneel seizoen’

“Het is gewoon schitterend om met zo’n jonge talenten te kunnen samenspelen in één ploeg”, zei de 35-jarige verdediger van Bayern München. “We vechten allemaal voor mekaar op het veld en dat is meteen ook de reden waarom we vandaag konden winnen van Servië, dat toch wel over uitstekende spelers beschikt. De kwalificatie voor Brazilië komt nu steeds dichterbij, zeker na die thuisnederlaag van Kroatië tegen Schotland. Op mijn leeftijd nog naar het WK kunnen, twaalf jaar na het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea, dat zou pas formidabel zijn.”

Prins Filip onderbreekt handelmissie

Terwijl zijn vader, koning Albert, op de tribune zat op de Heizel, maakte prins Filip tijdens zijn handelsmissie in Californië speciaal tijd om de wedstrijd te zien. Met een glas bier in hand volgde de prins aandachtig, en duidelijk met veel plezier, de match van het nationale voetbalelftal. Hij applaudisseerde erg enthousiast bij het tweede doelpunt van de Rode Duivels en was erg opgetogen toen Hazard in het veld werd gebracht.

“Met Hazard gaan we winnen”, zei hij. “Het is fantastisch dat we gewonnen hebben”, luidde het nog na afloop van de interland. “En ik bewonder Kompany omdat hij is blijven voortspelen. Dat is een teken dat België aan de winnende hand is bij ons, en hier in Amerika.”

Mihajlovic: ‘België top drie van Europa’

De Servische bondscoach Sinisa Mihajlovic was duidelijk niet tevreden met de 2-1 nederlaag van zijn team. “Ik denk dat Servië meer verdiende dan deze 2-1 nederlaag, maar ook in de vorige interlands kregen we vaak minder dan waarop we recht hadden”, zei hij na de wedstrijd in de catacomben van het Koning Boudewijnstadion.

“We hebben een jonge ploeg en daardoor incasseren we nog te makkelijk doelpunten. De Belgische goals waren geen uitgespeelde kansen. We verdedigden gewoon twee keer niet goed op een hoge bal. Daarnaast hadden we drie à vier mogelijkheden om te scoren. Maar België behoort volgens mij tot de top drie in Europa en zij maken dus hun kansen wel af”, aldus Mihajlovic. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier