Wilmots: ‘Ik wil geen spelers aan de schandpaal nagelen’

Marc Wilmots © BELGA

‘We geven het eerste doelpunt weg en zetten de Italianen zo zelf in een zetel’, zei Marc Wilmots na afloop in het Stade de Lyon. Hij zegt te gaan spreken met zijn spelers.

Marc Wilmots was niet te spreken over de openingstreffer van Emanuele Giaccherini. “Het eerste halfuur spelen we erg compact en geven we echt niets weg. Dan komt er een pas van een verdediger (Bonucci) over 30 meter en plots staat er een Italiaan alleen voor doel. Dat is een zware fout die je op dit niveau meteen cash betaalt. Het was de eerste keer dat Toby Alderweireld en Thomas Vermaelen samen centraal achterin speelden en met de problemen in onze verdediging is het nog zoeken naar automatismen, maar dit was een zware communicatiefout.”

“Door die 0-1 zetten we de Italianen zelf in een zetel. Ze konden nog meer terugplooien – in de tweede helft speelden ze zowat met tien man achter de bal – en loerden op de counter. Wij probeerden te forceren, maar als je zelf fouten maakt en je kansen niet benut, kan je niet winnen”, klonk het.

Ondanks de nederlaag blijft Wilmots echter strijdvaardig. “Er blijven nog twee wedstrijden in deze groep, er is nog niets verloren. Deze nederlaag zet iedereen wel met twee voeten terug op de grond. Ik wil geen spelers aan de schandpaal nagelen, we gaan hier samen over praten.”

Quid Debruyne? ‘Ik weet ook niet wat er aan de hand is’

“Ik weet ook niet hoe het komt dat hij zo slecht speelde”, klonk het bij Wilmots. “Ik ga hem zeker niet afbreken, het haalt niets uit om nu op spelers te gaan schieten. Ik heb hem niet vervangen omdat hij met een voorzet, vrije trap of afstandsschot altijd wel voor het nodige gevaar kan zorgen.”

Lichtpunten voor Wilmots: Fellaini en Vermaelen

Marc Wilmots zag ook enkele lichtpuntjes. Zo stak hij Marouane Fellaini en Thomas Vermaelen een pluim op de hoed, de bondscoach vond dat dat duo een uitstekende wedstrijd speelde.

Op het uur voerde de bondscoach zijn eerste wissel door. Hij bracht Dries Mertens – op zich zeker logisch om de boel open te breken – maar haalde Radja Nainggolan naar de kant en dat was niet naar de zin van het Belgische publiek. “Ik wilde Marouane absoluut laten staan, hij was zowel offensief als defensief echt sterk en ik had hem nodig op het veld, zeker in beide rechthoeken”, klonk het bij de bondscoach.

Romelu Lukaku wordt vervangen door Divock Origi tijdens België-Italië. Marc Wilmots kijkt toe.
Romelu Lukaku wordt vervangen door Divock Origi tijdens België-Italië. Marc Wilmots kijkt toe.© BELGA

“Ook Thomas (Vermaelen) vond ik erg sterk presteren. Ik hou van zijn stijl, hij verdedigt vooruit, is scherp, precies én is uitstekend in de passing.”

Boegeroep bij wissels

Net als bij zijn eerste wissel kreeg de bondscoach ook bij de tweede vervanging – hij verving Romelu Lukaku door Divock Origi – overigens flink wat boegeroep te verwerken. “Romelu was wat ongelukkig vandaag”, aldus Wilmots over zijn spits, die kort na rust een uitstekende Belgische kans over en naast de kooi van doelman Buffon stiftte en voor het eerst in vijf interlands niet kon scoren.

Kompany: ‘In de nederlaag laat ik zien hoe hard ik achter mijn ploeg sta’

Vincent Kompany blijft de Rode Duivels met hart en ziel steunen. De kapitein en leider van de Belgen, die het EK omwille van een zware spierblessure van op de tribunes moet volgen, zag hoe de Duivels een nederlaag opliepen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Kompany, op EURO2016 analist voor onder meer de BBC en ESPN, volgde de partij in het Stade de Lyon zelf. Voor aanvang was hij nog bijzonder blij dat de Belgische fans het Italiaans volkslied op applaus trakteerden, na de partij probeerde hij zijn ploegmaats een hart onder de riem te steken. “Het is in de nederlaag dat ik laat zien hoe hard ik achter mijn ploeg sta. Blijven gaan en niet plooien. Komaan Rode Duivels”, meldde Kompany op Twitter.

De skipper van de Duivels had de Belgische selectie afgelopen woensdag al een bezoekje gebracht in het spelershotel en gaat dat in principe nog doen. “Vincent is onze leider, hij is altijd welkom”, had de bondscoach eerder laten optekenen.

Ook verdediger Jan Vertonghen toonde zich teleurgesteld. “De eerste match wil je onmiddellijk goed beginnen. Ik denk niet dat we slecht hebben gespeeld”, zei hij voor de microfoon van de VRT. “Ik denk dat we hebben laten zien dat we een goed team hebben”.

“Ik ben teleurgesteld in het resultaat, maar niet in het getoonde spel”, aldus Vertonghen. “We hebben niet veel weggegeven. Zeker in de tweede helft hebben we kansen gecreëerd.”

‘België pijn doen’

De Italiaanse middenvelder Emanuele Giaccherini was bijzonder tevreden met de overwinning, en dat hij met zijn doelpunt ook verkozen werd tot ‘Man van de Match’.

“Dit is een uitstekend gevoel. Ik geef altijd alles wat ik kan en doe wat de coach me vraagt. Dat ik Man van de Match ben is leuk, maar het belangrijkste van vandaag is de overwinning. België is echt wel een sterke ploeg en heeft spelers die op elk moment het verschil kunnen maken. De coach heeft ons gevraagd om de tegenstander pijn te doen als we de bal hadden en dat is ons goed gelukt. We hebben het maximale gegeven vandaag, onze verdediging was ook fantastisch”.

Ook de coach was perfect tevreden. “Ik ben bijzonder blij met deze prestatie. Mijn spelers hebben België pijn gedaan”, aldus de Italiaanse bondscoach Antonio Conte.

Conte was vol lof over zijn selectie. “Ik heb eerder al gezegd dat deze selectie uit heel goede spelers bestaat. Er zit een zekere chemie in deze groep, ik ben heel blij voor hen. Dat heel de groep, ook de bankzitters zo meevierde, zegt voldoende”.

“Vandaag mogen we tevreden zijn, morgen ook nog een beeje, maar dan moeten we Zweden voorbereiden. Twee jaar geleden wonnen we op het WK onze eerste wedstrijd tegen Engeland, maar daarna werden we uitgeschakeld in de groepsfase. Dat mogen we niet vergeten. We moeten de voetjes op de grond houden.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier