Wilmots: ‘Ik wist dat Lukaku het verschil zou maken’

Marc Wilmots: 'We creëerden een resem kansen.' © REUTERS

De Belgen hebben “oververdiend gewonnen”, zei Marc Wilmots na België-VS. De bondscoach was ook buitengewoon tevreden met de invalbeurt van Romelu Lukaku. “Hij is op z’n best als hij ruimte krijgt. En die had hij vandaag.”

België zette in de tweede ronde van het WK in Brazilië de Verenigde Staten opzij met 2-1. Het verschil werd in de verlengingen gemaakt. “We trokken van meet af aan naar voren en creëerden een resem kansen”, zei bondscoach Marc Wilmots na afloop van de match voor de camera van Sporza.

“Er stonden twee vliegtuigen klaar voor mijn spelers. Eentje om naar Brussel terug te keren en eentje om naar Brasilia door te reizen. Mijn spelers hebben voor het tweede gekozen.”

België-VS was vaak éénrichtingsvoetbal. De Rode Duivels speelden een pak kansen bij elkaar, maar scoren lukte moeilijk voor de Belgen. “We namen de wedstrijd in handen en deden alles perfect, tot aan de goal”, analyseerde Wilmots na afloop.

Romelu Lukaku viel overtuigend in tegen de VS: een assist voor Kevin De Bruyne, en een goal, op aangeven van diezelfde De Bruyne.
Romelu Lukaku viel overtuigend in tegen de VS: een assist voor Kevin De Bruyne, en een goal, op aangeven van diezelfde De Bruyne.© BELGA

Romelu Lukaku moest starten op de bank, viel tijdens de verlengingen in en scoorde de 2-0. “De media hebben Romelu afgebrand tijdens de groepsfase, maar ik wist zeker dat hij dit WK nog het verschil ging maken. Hij is op z’n best als hij ruimte krijgt en die had hij vandaag.”

Leuke avond

Marc Wilmots oordeelde dat de kwalificatie van de Rode Duivels voor de kwartfinales oververdiend was. De Belgen zitten voor de tweede keer in hun geschiedenis voor de laatste acht op een WK.

“We hebben 26 of 27 keer op doel geschoten, botsten vaak op een sublieme doelman Tim Howard, maar hebben gedaan wat we moesten doen en onze opdracht met brio volbracht”, verklaarde Wilmots in de catacomben van de Arena Fonte Nova in Salvador. “Deze wedstrijd had alles en ik denk dat we zowel de toeschouwers in de tribune als de miljoenen televisiekijkers een erg leuke dag of avond bezorgd hebben.”

“We speelden vandaag erg snel en met veel beweging en creëerden daardoor veel kansen. Als je die echter blijft missen, lig je op het einde van de rit normaal gezien uit het toernooi. Als het tot strafschoppen had gekomen, zou Howard ons daar in principe hebben uitgeschakeld. We hebben het in de verlengingen toch opnieuw kunnen omkeren. De Amerikanen zaten al lang op hun tandvlees, maar spraken na de 2-1 hun laatste krachten aan en bleven gaan.”

In de tweede verlenging kropen de Belgen na de 2-1 te veel achteruit en werd het nog bijzonder spannend. “Dat is een menselijke reactie, want je bent moe en al heel diep moeten gaan. Toch spelen we op het einde enkele counters niet goed uit. Daar zie je dat we nog een jonge ploeg hebben. Mijn spelers maken liever de 3-1 dan de bal aan de cornervlag bij te houden.”

Twee zakken ijs

De zwaarbevochten zege tegen de VS heeft veel krachten gekost, maar bondscoach Wilmots kijkt al uit naar de confrontatie met Argentinië. Op d eerste plaats komt het erop aan om te recupereren.

Marc Wilmots
Marc Wilmots© REUTERS

“Veel spelers gingen tot het uiterste en zelfs over de grens en hadden krampen, maar normaal gezien is vier dagen voldoende om volledig te recupereren”, zei Wilmots. “Tegen de Argentijnen kan ik ook opnieuw op Thomas Vermaelen (hamstrings) en Steven Defour (geschorst tegen VS) rekenen en ik heb altijd nog een bank vol fitte spelers.”

“Iemand als Vincent Kompany heeft momenteel twee zakken ijs op zijn adductoren liggen, maar hij is niet de enige. Deze match heeft krachten gekost. Ik ben trouwens heel blij dat Vincent fit raakte, hij is altijd een meerwaarde.”

Voor het eerst geen favoriet

Bij de Argentijnen loopt ene Lionel Messi rond. “Hem gaan we collectief proberen op te vangen. Hem ruimte geven is om problemen vragen, we gaan collectief en in blok spelen en nadien offensief proberen om te schakelen”, klonk het.

“Tegen Argentinië zijn we voor het eerst dit WK geen favoriet, maar we willen wel tot het uiterste gaan. Argentinië is iets sterker, al zal het duel vooral op mentaal aspect gewonnen worden. Ik ben heel benieuwd of en hoe zij zich aan ons gaan aanpassen. Nu gaan we eerst een beetje profiteren en recupereren, vanaf morgen volgt de videoanalyse. Ik weet echter al hoe ik de partij tegen de Argentijnen wil aanpakken.”

Eden Hazard legt aan voor één van de dertig Belgische schoten op doel tegen de VS.
Eden Hazard legt aan voor één van de dertig Belgische schoten op doel tegen de VS. © BELGA

Ook Eden Hazard maakt zich niet druk om de favorietenrol van Argentinië. “Argentinië is een goede ploeg. Nu zal echter moeten blijken wie nog fit is. Laat Argentinië maar de favoriet zijn en wij de underdogs. Ik geloof sterk dat deze rol ons zal liggen en dat we zaterdag voor een stunt kunnen zorgen.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier