Wilmots: ‘Matchen winnen en zo ver mogelijk doorstoten’

Marc Wilmots © REUTERS

Bondscoach Marc Wilmots loofde de inzet van de Rode Duivels tijdens de met 0-1 gewonnen wedstrijd tegen Zuid-Korea. “Op een WK is het heel moeilijk om uit een groep te geraken. Nu zitten we op schema.”

“De bank is heel sterk”, zei de bondscoach. “Iedereen geeft zich voor de volle honderd procent.” Wilmots liet ook nog optekenen dat de Rode Duivels “iets moois kunnen schrijven” op het WK.

Na de rust kwamen Nacer Chadli en Divock Origi in het team in de plaats voor Adnan Januzaj en Dries Mertens. Tegen het einde van de wedstrijd ging Kevin Mirallas nog naar de kant voor Eden Hazard. “We hebben goed gewisseld op het goede moment”, oordeelde Wilmots.

Opvallend: weer was het Divock Origi die het verschil maakte. In de fase die an het doelpunt voorafging , kon de Koreaanse goalie het schot van de youngster niet klemmen. Vervolgens werkte Jan Vertonghen de rebound tegen de netten.

“Eigenlijk wilde ik Divock sparen voor deze wedstrijd”, zei Wilmots na afloop. “Niemand kende hem toen ik hem mijn WK-selectie opnam. Hij is amper 19 en speelde afgelopen seizoen 20 wedstrijden met Lille. Ik ben niet blind, maar we moeten hem ook wat beschermen.”

Toch liet de bondscoach hem uitendelijk toch weer opdraven. “Divock had en heeft het exact profiel dat ik nodig had om deze wedstrijd te beslissen. Daarom gooide ik hem in de strijd.”

Terecht rood voor Defour

Wilmots verraste door zijn basiself van tegen Rusland op maar liefst zeven plaatsen te wijzigen. “Soms moet je vooruitkijken en anticiperen”, verklaarde hij. “Ik wil frisse spelers in de knock-outfase en heb nu enkele jongens speelminuten en matchritme gegeven. We zijn hier om een groep te vormen. Ik ben van mening dat we het in de eerste twintig minuten wat moeilijk hadden met onze nieuwe bezetting, maar dat we het er daarna collectief goed van afgebracht hebben.”

De Belgen moesten het na rood voor Steven Defour een volledige helft met zijn tienen doen. “Ik stond te ver van de actie, maar na het bekijken van de beelden moet ik zeggen dat je voor zo’n fout inderdaad rood kan geven”, oordeelde de bondscoach. “Het was vooral jammer, want Steven en met uitbreiding de hele ploeg, zat net goed in de wedstrijd. Ik ben van mening dat we het in de eerste twintig minuten wat moeilijk hadden met onze nieuwe bezetting, maar dat we het er daarna collectief goed van afgebracht hebben”.

Ook na de pauze hadden de Belgen het even moeilijk, op het uur greep de bondscoach in en voor de derde keer op rij pakten zijn wissels goed uit. Hij bracht Nacer Chadli en Divock Origi in de ploeg en de Belgen gingen beter spelen. “Ik wist dat de Koreanen moesten komen, zij moesten immers winnen. Het was aan ons om geduldig te blijven en met de snelheid van Divock en Nacer snel uit te breken. Als we ruimte krijgen, zijn we erg gevaarlijk, dat is vandaag nogmaals bewezen.”

‘Kansen 50-50 tegen de VS’

Ondanks de kwalificatie voor de tweede ronde overtuigde de selectie van Marc Wilmots ook donderdag tegen Zuid-Korea (1-0) niet echt, maar dat vond de bondscoach niet erg. “Op een WK is het heel moeilijk om uit een groep te geraken. Nu zitten we op schema. Ik wil wedstrijden winnen en zo ver mogelijk doorstoten op dit toernooi. Dat is wat telt”.

Dinsdag moeten de Belgen in hun tweederondepartij de wei in tegen de Verenigde Staten. De VS eindigde verrassend als tweede in groep G en bleef sterke landen als Portugal en Ghana voor. “We wilden net voor het WK nog een oefenmatch tegen hen spelen en hebben een heel goede relatie met hen, vorig jaar gingen we er nog op stage. Zij komen uit een bijzonder moeilijke groep en dat was helemaal niet evident. Wat mij betreft zijn de kansen 50-50, ook al zal iedereen ons als topfavoriet bestempelen. Erg vind ik dat niet, dat zijn we intussen al gewoon”.

Wilmots gunde een pak van zijn internationals speelminuten en kan de achtste finales dus met een frisse spelerskern aanvatten. “We kijken onze partij tegen de Amerikanen na onze negen op negen alvast met veel vertrouwen en veel zin tegemoet en gaan er alles aan doen om ons voor de kwartfinales te plaatsen.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier