Wilmots: ‘Nog 6 punten te winnen na wedstrijd tegen Italië’

© belga

Bondscoach Marc Wilmots houdt de druk af enkele dagen voor de Rode Duivels kampen tegen Italië.

“Het kan gebeuren dat we onze eerste wedstrijd niet winnen, maar daarna blijft alles mogelijk”. Dat heeft bondscoach Marc Wilmots zaterdag laten optekenen na de oefensessie van de Rode Duivels in Bordeaux. “Na maandag zijn er nog zes punten te verdienen in onze groep”, aldus Wilmots twee dagen voor de EK-opener van de Duivels in Lyon tegen Italië.

‘Verliezen is geen drama’

Verliezen tegen een ongetwijfeld uitgekookt Italië is dus geen drama volgens Wilmots. “Daarna volgen nog twee duels. Op het EK van 2000 won België zijn eerste wedstrijd tegen Zweden en daarna werd er twee keer verloren (tegen Italië en Turkije) en lag België uit het toernooi”, stelde Wilmots.

“Ik reken niet en bekijk het wedstrijd per wedstrijd. Vooraf teken ik ook niet voor een punt, ik wil altijd winnen en weet dat mijn spelers er ook alles aan zullen doen”.

‘Niet naïef’

De bondscoach beseft wel dat de Duivels het moeilijk kunnen krijgen tegen de Squadra. “Italië is een gevaarlijke klant, we mogen niet naïef zijn. Iedereen moet klaar zijn, ook mijn bankzitters. Ik verwacht dat ook zij scherp zijn en hun kwaliteiten tonen als ze invallen. Niemand mag aan zichzelf denken, de ploeg telt.” Hoe de bondscoach zijn ploeg zal laten spelen is koffiedik kijken.

“We mogen ook niet té veel naar de tegenstander kijken. Italië kan in veel systemen spelen”, aldus Wilmots. “Ze kunnen in een ‘3-5-3, 4-3-3, of 4-2-3-1’ spelen, dat weet ik een uur voor de wedstrijd. Dat Antonio Conte me kan verrassen? Dat kan ik ook, hij weet immers ook niet hoe ik ga spelen”, klonk het bij de bondscoach. “Bovendien is ook de vorm van de dag enorm belangrijk.”

Stress

Hoewel de bondscoach de druk van de spelersgroep houdt, geeft hij toe dat er toch wat stress en nervositeit te bekennen valt.

Tijdens de eerste wedstrijd van de Belgen op het WK in Brazilië (de 2-1 zege tegen Algerije) viel het namelijk al op dat de Duivels nerveus waren. “Dat is toch normaal, zelfs nu zal dat het geval zijn”, stelde Wilmots. “Ook de ervaren Italianen zullen in het begin last hebben van de zenuwen. Bij de start van het toernooi is dat altijd het geval, maar ik denk dat dat bij mijn spelers nu wel snel zal weggaan”, klonk het.

Op een toernooi maken details het verschil, herhaalt de bondscoach ook nu weer. “Kijk naar de openingswedstrijd van gisteren op dit EK tussen Frankrijk en Roemenië. Frankrijk stond er wel, maar de Roemenen speelden bijzonder compact en vochten voor hun leven. Er zijn geen kleine landen meer, iedereen zal het moeilijk krijgen. Frankrijk leek lange tijd meteen op weg naar puntenverlies, maar een individuele flits van Payet (in minuut 89) deed de wedstrijd kantelen. Zo draaide alles in extremis positief uit voor de thuisploeg. Zo’n dingen zijn typisch aan een toernooi”, verduidelijkt Wilmots

(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier