Wilmots op het einde van zijn bondscoachcarrière?

Marc Wilmots © BELGA

Trainer Marc Wilmots geeft toe dat hij een gesprek heeft gehad met de bestuurders van de Duitse club Schalke 04.

Marc Wilmots heeft gisteren toegegeven dat hij effectief een onderhoud had met de bestuurders van de Duitse club Schalke 04. Daar is niets verbazend aan gezien de club bij elke trainerswissel aan de Belgische bondscoach denkt. Wilmots heeft in de club uit het Rurhgebied immers een heldenstatuut sinds hij in 1997 lid was van de grote ploeg die de UEFA-beker binnenhaalde.

In september werd de vraag al eens gesteld. Ook al kreeg hij veel kritiek ondanks een geslaagde Wereldbeker kon hij toen het voorstel niet aanvaarden. Als coach die van zijn spelers een niet aflatende loyauteit en vechtlust verwacht, kon hij het voorstel van Schalke op enkele dagen van de wedstrijd tegen Bosnië en Wales niet aanvaarden. Daarom weigerde hij toen.

Wales

Vandaag heeft de Duitse club hem dus opnieuw de vraag gesteld. Is hij daarom de enige kandidaat? Nee, want ook al zweert de voorzitter enkel bij hem is het niet het geval van alle bestuurders. Sommigen vrezen zijn gebrek aan ervaring aan het hoofd van een club.

Wilmots heeft wel toegegeven dat hij een gesprek had met de leiders van Schalke maar hij weigerde iets over de inhoud prijs te geven. Hij wil er voor de wedstrijd tegen Wales op 12 juni niet over spreken.

1 miljoen euro schadevergoeding

Zal hij het voorstel weigeren of aanvaarden ? Moeilijk te zeggen. Enerzijds is er zijn contract met de Belgische voetbalbond dat tot 2018 duurt maar waarin een clausule staat dat zijn vertrek op eender welk moment voorziet. Die staat er om hem een uitgangspoortje te bieden in geval van mooi aanbod (en in zijn ogen is Schalcke er één). Als Wilmots vertrekt zou de Belgische voetbalbond meer dan 1 miljoen euro schadevergoeding krijgen.

Zou hij nu meer bereid zijn te vertrekken dan in september 2014 ? Het antwoord is ja. Als het resultaat tegen Wales goed is zullen de Duivels goed op weg zijn naar een kwalificatie voor de EURO 2016 en zou een nieuw debat over de speelstijl van zijn ploeg vermeden worden. Zijn balans zou uitstekend zijn en de Belgische voetbalbond zou drie maanden hebben om een opvolger te vinden.

Toch zou hij nog bondscoach kunnen blijven tot na de EURO 2016. Bovendien kan een vertrek zijn imago beschadigen want hij zou de indruk wekken dat hij zijn ploeg in de steek laat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier