WK 2022 in Qatar: FIFA beslist

© BELGAIMAGE

Donderdag hakt het Uitvoerend Comité van de FIFA in Zürich definitief de knoop door in verband met de datum waarop het WK in 2022 wordt gespeeld.

Dat zal november-december worden, en dat heeft zijn repercussies op de internationale kalender. De UEFA, organisator van de belangrijkste clubkampioenschappen, is voor. De topclubs zijn tegen. Zij stellen mei voor. Goed voor de eigen belangen, slecht voor hun ‘werknemers’. De weersomstandigheden in de Golf zijn in mei (temperaturen in de buurt van 40 graden) even slecht als in juni. Hun eis voor financiële compensaties werd door de FIFA afgewezen. Dat oordeelt dat clubs en landen nog zeven jaar de tijd hebben om hun kalenders aan te passen.

Wat houdt die wijziging precies in? Op 1 november krijgen de landen hun internationals ter beschikking. Rond 19 november zou het WK beginnen, om te eindigen rond 18 december. Dat betekent dat zowel de voorbereiding als het tornooi zelf korter zijn dan normaal. De Confederations Cup blijft normaal gepland in de zomer van 2021, maar zal niet in Qatar worden gehouden. Wellicht wordt qua organisatie de generale repetitie voor het WK het WK voor clubs, traditioneel in december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier