WK-ganger Australië ontslaat zijn coach

© IMAGEGLOBE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Het zal je maar overkomen: het WK halen en toch de bons krijgen. Het is wat Holger Osieck overkwam als bondscoach van Australië. Hiddink, Bielsa en Di Matteo worden als opvolger genoemd.

Het vreemde aan de hele zaak is dat de Duitse trainer zichzelf in de problemen bracht. Nadat de kwalificatie voor het WK in Brazilië een feit was, koos hij voor een oefenprogramma met enkele topaffiches. Liever de voetjes op de grond en werkpunten blootleggen dan het vertrouwen versterken.

Een nefaste keuze, zo blijkt nu. Zowel tegen Brazilië als Frankrijk (afgelopen vrijdag) gingen de Socceroos met 6-0 de boot in. Nochtans werd de match tegen Frankrijk als bepalend voor de toekomst van Holger Osieck bestempeld. Dat zijn ploeg dan met een beschamende 6-0 in Parijs van het veld stapte, noopte de Australische voetbalbond tot actie: na drie jaar aan het hoofd van de nationale ploeg werd de 65-jarige Duitser bedankt voor bewezen diensten. De steun van de spelers had hij al een tijdje niet meer. Dat van zijn assistent Aurelio Vidmar (ex-Standard) wel nog.

Vidmar verdedigde in de lokale pers het beleid van zijn T1: “Zijn opdracht was om ons te kwalificeren voor het WK, dat is wat hij deed. Hij had kunnen kiezen om in de aanloop tegen zwakkere landen te spelen, maar in mijn ogen getuigt zijn visie van lef. Holger had kunnen zeggen: we spelen tegen Singapore en Indonesië, zetten een degelijk resultaat en versterken ons vertrouwen, maar dat is niet de realiteit van wat er ons in Brazilië te wachten staat. Het heeft geen zin naar Brazilië te vliegen en je daar in het onbekende te storten.”

Graham Arnold

Als opvolger voor Osieck worden al meteen een hele lijst namen naar voren geschoven. Internationale kleppers als Guus Hiddink (tussen 2005 en 2006 al eens coach van de Aussies), Marcelo Bielsa, Gerard Houllier en Roberto Di Matteo worden genoemd.

Maar er is in de lokale media ook een sterke roep naar een Australische trainer: Graham Arnold lijkt over de beste papieren te beschikken en gaf al te kennen dat hij de job ambieert. Arnold speelde tussen 1992 en 1995 in België voor Luik en Charleroi. Sinds 2010 is hij trainer van de Central Coast Mariners, de regerende Australische landskampioen en ex-team van Club Bruggedoelman Mathew Ryan. Zijn aanstelling zou dus ook voor Ryan zeer goed nieuws betekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier