WK krijgt finale Argentinië-Duitsland

© REUTERS

Argentinië en Duitsland spelen de finale van het WK in Brazilië. Ze staan daar bepaald niet onverwacht, al had Argentinië alle moeite van de wereld om zich na een wedstrijd die tot de 120ste minuut op slot zat en en penalty’s voorbij Nederland te wurmen.

Argentinië heeft zich in de Sao Paulo Arena voor de finale van het wereldkampioenschap voetbal geplaatst. In een strafschoppenreeks schakelde het Nederland met 4-2 uit. Na 90 minuten en verlengingen stond de 0-0 nog op het bord.

Voor de wedstrijd was er een eerbetoon aan de maandag overleden Spaanse voetballegende Alfredo Di Stefano. Bedoeling was een minuut stilte, maar dat werd al snel een minuut van applaus. Argentinië, het vaderland van Di Stefano, speelde met een zwarte rouwband.

Robben en Messi onzichtbaar

Nigel de Jong, die in de achtste finale met een liesblessure uitviel, maakte zijn rentree in het Nederlandse elftal. Ook Robin van Persie (maag- en darmklachten) en Ron Vlaar (knieblessure) werden voldoende fit bevonden. Bij Argentinië ontbrak Angel Di Maria, die zich in de kwartfinales tegen de Rode Duivels (1-0) . Enzo Pérez was zijn vervanger op het middenveld, waar ook plaats was voor Lucas Biglia (ex-Anderlecht).

De halve finale was aangekondigd als een duel tussen sterspelers Lionel Messi en Arjen Robben, maar geen van beide kon zijn stempel op de wedstrijd drukken. Argentinië was in de eerste helft de gevaarlijkste ploeg. Beide teams schuwden echter risico’s. De beste kans kreeg Argentinië op een vrije trap. Doelman Jasper Cillessen stopte het kanonschot van Messi.

Uitstekend verdedigend werk

Nederland startte de tweede periode met Daryl Janmaat voor Bruno Martins Indi, die net voor rust geel gepakt had. Argentinië kwam ongewijzigd uit de kleedkamers. Een half uur voor tijd mocht De Jong gaan rusten van Louis Van Gaal. Jordy Clasie nam zijn plaats in. De middenvelder van Feyenoord was de enige veldspeler van Oranje die nog geen minuut gespeeld had op het WK. Van Gaal gebruikte al 22 spelers van zijn selectie van 23. Doelman Michel Vorm is de enige die nog niet in actie kwam.

De Albiceleste bleef voor de grootste dreiging zorgen, maar vooral Ron Vlaar leverde uitstekend verdedigend werk. Op een echt grote kans was het wachten tot een kwartier voor tijd. Gonzalo Higuain trof het zijnet. Meteen daarna voerde de Argentijnse bondscoach Alejandro Sabella een offensieve wissel door: Rodrigo Palacio voor Perez en de van een dijblessure herstelde Sergio Agüero voor Higuain. Het was echter Robben die in blessuretijd nog een reuzekans kreeg om de wedstrijd in het voordeel van Oranje te beslissen. Verdediger Javier Mascherano redde de Argentijnse meubelen.

Romero man van de match

Van Gaal toverde deze keer niet reservedoelman Tim Krul als strafschopspecialist uit de hoge hoed. Zijn derde wissel gebruikte hij in de 6e minuut van de verlengingen op aan Klaas-Jan Huntelaar voor Robin Van Persie. Sabella reageerde door Maxi Rodriguez voor Ezequiel Lavezzi te brengen. Veel leverde het niet op. Pas in de slotfase van de tweede verlenging moest Cillessen zijn kunnen tonen op pogingen van Palacio en Rodriguez.

Sergio Romero stopte al meteen de eerste strafschop van Vlaar en belette op de derde strafschop ook Wesley Sneijder het scoren. Het leverde de Argentijnse doelman de titel Man van de Match op. Voor Argentinië zetten Messi, Ezequiel Garray, Agüero en Rodriguez feilloos om. Biglia hoefde zo de vijfde niet meer te trappen.

Vierde finale voor Argentinië

In de finale staat Argentinië zondag in Rio de Janeiro tegenover Duitsland, dat gastland Brazilië dinsdag met 7-1 vernederde. Nederland en Brazilië spelen zaterdag in Brasilia om de derde plaats.

Voor Argentinië wordt het de vierde WK-finale. Uit de vorige drie kon het twee wereldtitels puren. In 1978 hield het in eigen land de Cup thuis door Nederland in de finale met 3-1 na verlengingen te verslaan. In 1986 in Mexico versloeg het West-Duitsland met 3-2. Dat West-Duitsland nam vier jaar later revanche met een 1-0 zege in Italië. (Belga/TV)