WK retro: de schande van Saltillo

Portugal - Marokko, WK 1986 © Belga Image

Vandaag staat Portugal-Marokko op het programma. Wij blikken terug op een vorige confrontatie.

Nog voor het WK van 1986 in Mexico begonnen was, heerste er onrust binnen de Portugese selectie. Enkele uren voor de vlucht werd middenvelder António Veloso thuisgelaten na een positieve dopingtest, die later fout bleek.

In de uitvalsbasis in Saltillo verliep de voorbereiding evenmin in ideale omstandigheden. De Portugezen speelden oefenwedstrijden tegen lokale amateurteams, moesten trainen op een slecht verzorgd terrein en dreigden met een staking wegens te lage premies.

Op sportief vlak had Portugal alles nog in eigen handen voor de beslissende match op de laatste speeldag van de groepsfase. Bij een gelijkspel zouden beide teams doorgaan maar Marokko won met duidelijke 1-3-cijfers en plaatste zich zo als eerste Afrikaanse land ooit voor de tweede ronde.

Sleutelspelers bij de Leeuwen van de Atlas waren keeper Zaki Badou, door het Franse tijdschrift France Football in 1986 verkozen tot Afrikaans voetballer van het jaar, en middenvelder Mohamed Timoumi, die een seizoen eerder de trofee in ontvangst mocht nemen. Met twee punten (na de 1-0-zege tegen Engeland toen de winnaar van een duel nog twee punten kreeg) uit drie wedstrijden zat het WK er voor de Portugezen al op: ze finishten laatste in groep F.

Na het debacle in Mexico stapte bondscoach José Torres op en schorste hij verschillende spelers voor het nationale elftal, onder wie Diamantino, maker van het Portugese doelpunt tegen de Marokkanen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten