WK Rusland: voorzitter organisatiecomité stapt op

Vitaly Mutko © Belga Image

Vitaly Mutko zegt zich te willen ‘concentreren op het werk in de regering’.

De Russische vicepremier Vitaly Mutko zet een stap terug als voorzitter van het organisatiecomité voor het WK voetbal in Rusland van volgend jaar. Dat heeft Mutko zelf bekendgemaakt.

Mutko verklaarde zich te willen ‘concentreren op het werk in de regering’. Directeur-generaal Alexander Sorokin zal zijn taken overnemen.

Omstreden

De omstreden Mutko is volgens het rapport McLaren één van de verantwoordelijken voor het staatsgeleide dopingsysteem in Rusland tussen 2011 en 2015.

Hij werd hiervoor begin deze maand door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) levenslang verbannen van de Olympische Spelen, maar de Wereldvoetbalbond FIFA hield hem ondanks aanhoudende kritiek vooralsnog buiten schot.

Voetbalbond

Maandag had Mutko reeds aangekondigd zes maanden lang geen voorzitter meer te zijn van de Russische voetbalbond RFS. Gedurende die periode zal de vicepremier zijn olympische ban zal aanvechten bij het Internationaal Sporttribunaal TAS. Toen klonk het echter dat Mutko de organisatie van het WK van volgend jaar ging blijven superviseren.