WK voor Clubs levert Liverpool bizar programma op

© Belga Image
Gert Segers
Gert Segers Journalist Sport/Voetbalmagazine

Vanavond begint het WK voor clubs in Qatar met onder meer Flamengo en Champions Leaguewinnaar Liverpool. Hier een kleine handleiding voor de komende 10 dagen.

Wie mag meedoen?

Vanaf vanavond zullen zeven teams van over heel de wereld strijden om de Wereldbeker voor clubs in Qatar. Dat zijn de zes continentale kampioenen uit Europa, Azië, Noord- en Midden-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika en Oceanië plus Al Sadd, de kampioen van Qatar die het gastland vertegenwoordigt.

De zes kampioenen zijn:

Liverpool (Engeland)

Flamengo (Brazilië)

Esperance (Tunesië)

Monterrey (Mexico)

Hienghene Sport (Nieuw-Caledonië)

Al Hilal (Saudi-Arabië)

Liverpool moet wel een weekje afscheid nemen van het Engelse voetbal. Voor de Premier League is dat geen probleem – de match tegen West Ham wordt gewoon verplaatst – maar voor de League Cup ligt dat anders.

Liverpool speelt daar in de kwartfinale tegen Aston Villa, maar de League Cup vond geen nieuwe datum voor het duel. Coach Jürgen Klopp had eerder nog aangekondigd forfait te geven voor de wedstrijd als er geen oplossing kwam, maar de ploeg gaat nu toch gewoon de wedstrijd spelen terwijl het ook meedoet in Qatar. Daardoor zal de winnaar van de Champions League op twee dagen tijd twee wedstrijden spelen op twee continenten. Bizar.

Hoe ziet het toernooi eruit?

De zeven clubs worden op verschillende momenten toegevoegd aan het toernooi. Vanavond/woensdagavond begint het toernooi met de eerste ronde. Die wordt gespeeld tussen de Oceanische kampioen Hienghene Sport en Al Sadd. De winnaar van die partij speelt in de kwartfinales tegen Monterrey. De andere kwartfinale gaat tussen Esperance en Al Hilal. De verliezers strijden nog om de vijfde plek.

In de halve finale is het dan de beurt aan Flamengo en Liverpool. Zij moeten dus pas over een kleine week afreizen. Op 21 december volgt dan uiteindelijk de finale, nadat in de voormiddag ook al de kleine finale werd gespeeld.

Waar gaat het toernooi door?

De 16e editie van het WK voor clubs gaat door in Qatar en dat zal ook volgend jaar zo zijn. Het toernooi dient eigenlijk als voorbereiding op het WK in 2022, ook in Qatar. De wedstrijden worden gespeeld in twee stadions. Oorspronkelijk waren het er drie, maar het Education City Stadium – dat wel klaar en operationeel is – werd nog niet voldoende getest en doet toch niet meer mee.

Het WK bestaat al sinds 2000. Brazilië was het eerste land dat de eer kreeg om het te organiseren. Daarna werd er echter vier jaar lang geen WK meer georganiseerd tot 2005 . Vanaf dan kregen vooral kleine voetballanden de organisatie in handen. Japan mocht het 8 keer organiseren, de Verenigde Arabische Emiraten 4 en Marokko 2 keer.

Ploegen als Liverpool doen vooral voor de eer mee, want echt veel valt er niet mee te verdienen. De winnaar krijgt 5 miljoen dollar, de tweede 4, nummer drie krijgt 2,5 miljoen en de vierde gaat naar huis met 2 miljoen dollar.

Hoe ziet het toernooi er in de toekomst uit?

Vanaf 2021 gaat het WK voor clubs er helemaal anders uitzien. Het zal maar om de vier jaar georganiseerd worden, met 24 teams en tijdens de zomermaanden juni en juli. De Confederations Cup zal verdwijnen en vervangen worden door dit nieuwe WK. China is het eerste gastland van het vernieuwde format.

Lees ook:

WK voor Clubs helemaal veranderd, eerste editie in China

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier