WK Vrouwen: VS mogen naar finale na winst tegen Engeland

Alex Morgan (midden) viert een doelpunt tegen Engeland in de halve finale van het WK Vrouwen, 2 juli 2019. © Belga

De Verenigde Staten hebben zich als eerste land geplaatst voor de finale van het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk. De titelverdediger haalde het dinsdagavond in Lyon met 2-1 van Engeland.

Christen Press, de vervangster van (de schijnbaar geblesseerde) vedette Megan Rapinoe, opende na negen minuten de score. Ze kopte een flankvoorzet van Kelley O’Hara voorbij de Engelse goalie Carly Telford. Tien minuten later stond het alweer gelijk. Ellen White tikte een assist van Beth Mead binnen, goed voor haar zesde goal waarmee ze alleen topschutter werd.

De VS, die in de kwartfinale thuisland Frankrijk uitschakelden, namen in de 31e minuut opnieuw de leiding. Kapitein Alex Morgan rondde een gemeten voorzet van Lindsey Horan fraai af met het hoofd. Ook voor Morgan was het, op haar 30e verjaardag, haar zesde doelpunt dit WK.

In de tweede helft eiste de VAR een hoofdrol op. Eerst werd een tweede doelpunt van Ellen White afgekeurd wegens buitenspel, daarna ging de bal na tussenkomst van de videoref op de stip. Steph Houghton kreeg in de 84e minuut de kans op de 2-2 maar trapte de elfmeter binnen bereik van de Amerikaanse doelvrouw Alyssa Naeher. Engeland eindigde de match nog met tien na een tweede geel voor verdediger Millie Bright.

Woensdag wordt, ook in het Parc Olympique Lyonnais, de tweede halve finale gespeeld. Daarin staat Nederland tegenover Zweden. De finale staat zondag (opnieuw in Lyon) op het programma, een dag eerder wordt in Nice de troosting afgewerkt.

De Verenigde Staten verdedigen hun titel uit 2015. Toen versloegen de Amerikanen in de finale in het Canadese Vancouver Japan met 5-2.