Worden de Duitsers geveld door Frankrijk… of door griep?

Karim Benzema (links) en Joachim Mueller © BelgaImage
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Frankrijk-Duitsland is de eerste kwartfinale die op dit tot nu toe knallende WK gespeeld wordt. Een regelrechte Europese kraker en klassieker.

De Duitsers maken zich zorgen. Niet zozeer omwille van de sterkte van de tegenstander, wel door het dalende vormpeil op dit WK (zeer on-Duits is dat) en de sluimerende griepepidemie in de ploeg. Mats Hummels moest om die reden forfait geven in de achtste finale tegen Algerije (2-1 na verlengingen). Nu blijkt dat liefst zeven andere spelers in de kern griepsymptomen vertoonden tijdens de voorbije dagen, onder wie topschutter Thomas Müller. Bondscoach Joachim Löw minimaliseerde de doemscenario’s over ziekte binnen zijn ploeg, volgens hem te wijten aan het grote temperatuurverschillen in Brazilië en de zware airconditioning tijdens het reizen. De Duitse bondscoach gaat ervan uit dat hij vanavond kan aantreden in zijn sterkste formatie. De kans is reëel dat hij aanvoerder Philip Lahm opnieuw als back zal gebruiken: rechtsachter Mustafi viel immers geblesseerd uit tegen Algerije en ook de rechtsvoetige Höwedes ontgoochelde tot dusver als linksachter. Sami Khedira neemt dan normaal gezien de vrijgekomen plek op het middenveld in.

Bij de Fransen opteert bondscoach Didier Deschamps wellicht voor de ploeg die in de achtste finales Nigeria na rust uiteindelijk op de knieën kreeg (2-0). Dat zou betekenen met de lichtvoetige Antoine Griezmann op de linkerflank in plaats van targetman Olivier Giroud, waardoor Benzema naar de punt van de aanval verhuist.

Opvallend is het verschil in vertrouwen van de achterban. Terwijl Deschamps in eigen land niets dan lof krijgt voor de manier waarop hij een verdeelde en verjongde Franse ploeg weer als een collectief aan het voetballen bracht, wordt Löw in de Duitse media net niet neergesabeld. Frankrijk begon met beperkte ambities en een atypische bescheidenheid aan het WK, terwijl Duitsland als een topfavoriet voor de wereldtitel gold. Maar ondanks een sterke start (4-0 winst tegen Portugal) vertoont het spelniveau van de Mannschaft een neerwaartse beweging. Tegen Algerije werd pas na verlengingen, en met veel moeite, het verschil gemaakt.

De Franse analisten zien mogelijkheden, met name op het middenveld. Daar bleken de Duitsers tot nog toe niet al te dominant. Schweinsteiger zoekt nog naar zijn beste vorm en wordt een dagje ouder, Khedira mist matchritme na een seizoen vol blessureleed en ook Toni Kroos was op dit WK nog niet bijster geïnspireerd. Daartegenover kan Frankrijk het jonge draafgeweld van Pogba, Cabaye en Matuidi plaatsen. Bovendien bleek ook de verdediging geen bron van zekerheid bij de Duitsers: Mertesacker werd in de wedstrijd tegen Algerije meermaals afgetroefd door diepe spits Slimani. Wat moet dat straks geven met de van vertrouwen blakende Benzema tegenover zich?

Und jetzt… Als Miroslav Klose nog één keer scoort, wordt hij WK-topschutter aller tijden. En als de Mannschaft wint van Frankrijk behoort het in elk groot toernooi (EK’s en WK’s) sinds 2006 tot de laatste vier. Zeer straf. De krantenkoppen liggen voor het grijpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier