Xavier Chen kiest voor Taiwan

Rechtsachter Xavier Chen van KV Mechelen gaat voor de Taiwanese nationale ploeg spelen. Dat blijkt uit een filmpje van een Taiwanees tv-station dat op het internet circuleert.

Sport/Voetbalmagazine liet de klank bij het filmpje vertalen. Er wordt in gezegd dat Xavier Chen zijn keuze voor Taiwan officieel bekendmaakte en dat Chen hoopt dat hij zijn Europese voetbalervaring kan gebruiken om Taiwan aan goede resultaten te helpen. “Als ik zou kunnen scoren voor Taiwan, zou dat fantastisch zijn”, zegt Chen ook in het filmpje.

Chen heeft een Franse moeder en een Taiwanese vader, maar is in België geboren. Hij schonk tot vorig jaar niet veel aandacht aan zijn Taiwanese roots. In de aanloop naar het afgelopen seizoen ontdekte de Taiwanese voetbalbond plots het bestaan van Chen. Hij werd prompt uitgenodigd voor een promotionele toer. In Taiwan, waar er geen professionele voetbalcompetitie is, wordt Chen benaderd als een superster.

Op 26 januari 2011 zei assistent-bondscoach Marc Wilmots in Gazet van Antwerpen nog: “Chen is een interessante speler voor de positie van rechtsback bij de nationale ploeg.” In Sport/Voetbalmagazine antwoordde Chen op 2 maart 2011: “Ik ben nu 27. Ik ga niet heel mijn carrière wachten op een eventuele selectie voor de Rode Duivels.”

Ook de Chinese voetbalbond trok aan de mouw van Chen. Omdat zijn grootvader in China geboren is, kon hij ook voor dat land spelen, maar China aanvaardt geen dubbele nationaliteit en Chen wilde zijn Belgisch paspoort niet opgeven.

“Dit is nieuw voor mij”, reageert sportief directeur Fi Vanhoof van KV Mechelen. “Als het klopt, hadden wij dat graag vooraf geweten.”

Kristof De Ryck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier