Yassine El Ghanassy speelt zich in Friese harten

© IMAGEGLOBE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

“El Ghanassy heeft mooie bewegingen in huis en is tactisch slim”. Dat zijn de woorden van zijn huidige trainer Marco van Basten bij Heerenveen. Ondertussen betaalt de Belg het vertrouwen terug in assists en goals.

Onlangs schreeuwde Yassine El Ghanassy dat hij met België naar het WK in Brazilië wil, maar nu lijkt hij op de goede weg en die woorden kracht bij te zetten in het verre Friesland.

Hij is sinds eind januari speler van Heerenveen. Zijn eerste wedstrijd in de basis dateert van 9 februari, tegen VVV-Venlo. De match eindigde toen op een 2-2- gelijkspel. De week daarop startte El Ghanassy ietwat verrassend in de elf tegen PSV omdat zijn concurrent Rajiv van La Parra – ja, zo heet hij – zich van wedstrijduur vergist had.

Coach Van Basten liet de Belg opdraven en die bedankte meteen met een doelpunt en een assist (2-1 winst). In totaal zit hij nu aan zes wedstrijden als titularis. Bij de helft daarvan werd hij vroegtijdig naar de kant gehaald, veelal door vermoeidheid. Van Basten liet vorige maand nog weten tevreden over hem te zijn, “maar hij moet nog progressie boeken om te brengen wat we van hem verwachten”.

Efficiënt

Op één vlak maakte El Ghanassy alvast vooruitgang: efficiëntie. De Belg heeft drie doelpunten en evenveel assists op de teller staan, waarmee hij nu al aan een kwart van zijn doelpunten zit bij drie jaar Gent.

Telkens El Ghanassy scoorde, won Heerenveen. Zo deed hij dat tegen PSV en Feyenoord (2-0). Ook afgelopen weekend was hij dus tegen Willem II (3-2) beslissend, met een goal en een assist. Vooral zijn doelpunt was een pareltje, waarbij hij de bal met schijnbaar gemak in één tijd met de binnenkant van de voet de verste hoek injaagt.

Opvalland is wel dat hij voorlopig enkel in het eigen Abe Lenstra Stadion wist te scoren. El Ghanassy lijkt bovendien een zekerheid op puntengewin, met hem in de basis behaalde Heerenveen een 13 op 18.

De nog altijd maar 22-jarige Belg met Marokkaanse roots kan op veel sympathie rekenen bij zijn collega-voetballers. El Ghanassy had de naam een moeilijk karakter te hebben, maar bij Heerenveen kan hij goed aarden. “Yassine ligt goed in de groep en dat zal hem helpen zijn niveau opnieuw op te krikken”, verklaarde landgenoot Sven Kums al eerder. (ML)

Bekijk hier het doelpunt van El Ghanassy van afgelopen weekend:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier