Yaya Touré Afrikaans speler van het jaar (video)

© BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Yaya Touré, ex-Beveren en huidig middenvelder van Manchester City, is voor de derde maal tot beste Afrikaanse voetballer verkozen. Enkele beelden van zijn opmerkelijk jaar.

Met ruime voorsprong werd Yaya Touré (30) verkozen tot beste Afrikaans voetballer van 2013. Een jaarlijks referendum waarbij alle Afrikaanse bondscoaches en technisch verantwoordelijken hun stem mogen uitbrengen. De Man City-speler kreeg in totaal 373 stemmen achter zijn naam, John Obi Mikel (Chelsea) kreeg er 265 en Didier Drogba (Galatasaray) 236. Mikel stond voor het eerst in de top drie, Drogba won de trofee al eens in 2006 en 2009. In de marge kunnen we ook meegeven dat Stephen Keshi, bondscoach van Nigeria, verkozen werd tot Afrikaans trainer van het jaar.

Yaya Touré zette zijn eerste stapjes in het Europese voetbal bij SK Beveren, waar hij via de academie van Jean-Marc Guillou belandde en van 2001 tot 2004 actief was. Daarna ging het achtereenvolgens naar Metallurg Donetsk, Olympiacos, AS Monaco, FC Barcelona en Manchester City.

Al bij Beveren stond de toen 18-jarige Touré bekend als een sierlijke, technisch vaardige middenvelder. Een kwaliteit die hij, ondanks zijn toegenomen postuur, nooit verloren heeft. Getuige deze videocompilatie van zijn voorbije succesjaar 2013:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier