Zakaria Bakkali is op weg naar Liverpool

Zakaria Bakkali © Belga Image
Thomas Bricmont

De carrière van Zakaria Bakkali (18) zou wel eens een verrassende wending kunnen nemen. Met een passage langs een Belgische club?

Bijna een jaar geleden is het dat België met Zakaria Bakkali plots een nieuw voetbaltalent ontdekte. Zo maakte de aanvaller van PSV op 10 augustus onder meer een hattrick tegen NEC Nijmegen, als jongste speler ooit in de Eredivisie.

Bondscoach Marc Wilmots was meteen gecharmeerd en overtuigde Bakkali om het Belgische nationale elftal boven het Marokkaanse te kiezen. Zijn officiële debuut voor de Rode Duivels volgde op 15 augustus met een invalbeurt tegen Wales in de laatste WK-kwalificatiewedstrijd.

Daarna ging het bergaf met de jonge Luikenaar. Begin februari verdween Bakkali helemaal uit beeld. Pas twee maanden later mocht hij nog eens twaalf minuten meedoen, tegen Heerenveen.

B-kern

In 2014 verzamelde het dribbelfenomeen amper 24 speelminuten in het eerste van PSV. Dat heeft ook te maken met het feit dat de speler een contract tot 2015 heeft lopen, maar niet geneigd is dat te verlengen.

Dat getalm zette PSV ertoe aan om Bakkali naar de B-kern te sturen, waar hij vandaag nog steeds traint met Jong PSV. De druppel die de emmer deed overlopen was een vervanging in een vriendschappelijke wedstrijd in Zuid-Korea op 26 mei vanwege een niet nagekomen tactische opdracht.

‘Doorgaans zijn het de clubs die van een speler een product maken, hier is het de familie die dat doet’, zegt een makelaar met toegang tot het dossier in Sport/Voetbalmagazine.

Liverpool

Voor Bakkali is de keuze duidelijk: bijtekenen of vertrekken. ‘Hij zegt dat hij weggaat’, zegt een intimus. Valencia, Liverpool en Tottenham maakten al duidelijk dat ze de speler graag willen.

Van die drie ligt Liverpool in poleposition. Zij zouden bereid zijn de acht miljoen euro te betalen die voor de verkoop vastgesteld is. Na Simon Mignolet en (vermoedelijk) Divock Origi zou dat een derde Belg betekenen bij de Reds, maar zo ver is het nog niet.

Als het tot een overgang komt, is de kans groot dat Bakkali net als Origi in het eerste jaar uitgeleend wordt. Standard zou al geïnformeerd hebben, zelfs meerdere keren. ‘Er is contact geweest met de Luikse club maar het liefst zou Zakaria zelf zich verder ontwikkelen in Nederland’, aldus diezelfde bron.

Hoe moet dan die plotse terugval verklaard worden? ‘Het is allemaal een beetje snel gegaan voor hem.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier