Zambia wint Afrika Cup 2012 na strafschoppen

© Reuters

Zambia haalt zijn eerste African Cup of Nations binnen ten koste van titelfavoriet Ivoorkust.

Na 90 minuten finale in de Gabonese hoofdstad Libreville waren er geen doelpunten gescoord. De Ivoriaanse superster Didier Drogba kon in de 70e minuut de beslissing brengen maar schoot een strafschop hoog over. Na verlengingen zonder doelpunten moesten strafschoppen de beslissing brengen. Kolo Toure en Gervinho (Ivoorkust) en Rainford Kalaba (Zambia) misten elk hun trap van elf meter. Stoppila Sunzu trapte de winnende treffer binnen voor een 7-8 overwinning.

Vliegtuigongeluk

Voor zowel Zambia als Ivoorkust was dit hun derde finale sinds het begin van het kampioenschap in 1957. Beide landen hebben nu elk een titel en twee tweede plaatsen. De eerste Zambiaanse titel komt 19 jaar nadat de voltallige nationale selectie omkwam bij een vliegtuigongeluk. Het vliegtuig stortte in 1993 in zee bij Libreville, waar dit jaar de finale werd georganiseerd. De oorzaak voor de crash lag aan een defecte motor. Het ongeluk werd van de week nog herdacht door de Zambiaanse voetbalbond.

Mali op de derde plaats

De derde plaats in het Afrikaanse landenkampioenschap ging naar de Malinese ploeg. Viervoudig kampioen Ghana verloor met 2-0 in de kleine finale nadat Isaac Vorsah een rode kaart kreeg in de tweede helft. Cheikh Diabate scoorde beide doelpunten tegen de Black Stars. Mali behaalt met de derde plaats haar beste resultaat in 40 jaar. In 1972 eindigde het op de tweede plaats. (SB)