‘Zelfs dood kan lawine niet stoppen’: Jack Warner vreest voor leven, maar zal FIFA-beerput openen

Jack Warner © Belga Image

In dramatische bewoordingen heeft voormalig FIFA-vicevoorzitter Jack Warner, een van de geviseerden in het Amerikaans onderzoek naar corruptie binnen de Wereldvoetbalbond, aangekondigd dat hij niet langer zal zwijgen. ‘Ik vrees voor mijn leven, maar zelfs de dood kan de lawine die op de FIFA afkomt, niet meer stoppen,’ klinkt het.

In een politieke spot die werd uitgezonden op de lokale tv in zijn thuisland Trinidad & Tobago zegt Jack Warner dat hij documenten openbaar zal maken die bewijzen dat de FIFA in 2010 een rol heeft gespeeld bij de presidentsverkiezingen in zijn land.

‘Ik zal hen die ons land willen beschadigen niet langer beschermen,’ zei Warner en voegde eraan toe dat hij vreest voor zijn leven.

Warner beweert dat hij bewijsmateriaal van de FIFA-corruptie heeft overgemaakt aan zijn advocaten. ‘Zelfs de dood kan de lawine die komt, niet stoppen. De teerling is geworpen. Dit kan niet meer teruggedraaid worden. Bid voor mij, maar vooral voor mijn familie en voor dit land.’ Bekijk de volledige videoboodschap:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Na zijn speech op tv verscheen Warner op een bijeenkomst van zijn partij Independent Liberal Party, waar volgens Associated Press enkele honderden aanhangers hem toejuichten. ‘Ik verontschuldig mij dat ik hier niet eerder mee naar buiten ben gekomen’, zei hij. En nog: ‘Sepp Blatter weet waarom hij is gevallen. En als er nog iemand is die het weet, dan ben ik het.’

Gezocht

Of Warner zijn dreigementen ook hard kan maken, valt nog af te wachten. De oud-topman van de FIFA en de CONCACAF (de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond, nvdr.) is de grootste naam onder de geviseerde bobo’s in het grootschalige Amerikaanse onderzoek naar corruptie binnen de Wereldvoetbalbond.

Hij wordt er onder meer van verdacht miljoenen smeergeld te hebben ontvangen om stemmen voor Zuid-Afrika te kopen, dat later de organisatie voor het WK 2010 binnenhaalde. Interpol plaatste hem op zijn ‘most wanted’ lijst.

Jack Warner
Jack Warner© Belga Image

Warner ontkent alle beschuldigingen tegen hem. Deze week nog blunderde hij door zich in een videoboodschap te verdedigen op basis van… een satirische artikel over hem.

Australië

Intussen is ook de Australische politie een onderzoek gestart wegens vermoedens dat er gesjoemeld is met fondsen van de Australische kandidatuur voor het WK 2022. De speurders richten zich op een donatie van 500.000 dollar die de Australiërs overmaakten aan de CONCACAF. Dat geld was bedoeld voor de financiering van een opleidingscentrum in Trinidad & Tobago maar verdween volgens de Australische bondsvoorzitter Frank Lowy in de zakken van Warner.

De Australische senator Nick Xenophon eist alvast dat zijn land het geld terugkrijgt. ‘De 500.000 dollar was bestemd om de sportinfrastructuur in Trinidad & Tobago te moderniseren, niet om in de handen van Warner te belanden.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier