Zidane: ‘De Brazilianen tonen hoe voetbal moet gespeeld worden’

© IMAGEGLOBE

Sport/Voetbalmagazine publiceert deze week een exclusief en uitgebreid interview met Zinédine Zidane. Eén van de beste voetballers aller tijden en momenteel assistent-trainer bij Real Madrid. Een voorsmaakje.

Zinédine Zidane over…

… Edgar Davids, ex-ploegmaat bij Juventus:

“Op aanraden van Edgar Davids ben ik in Turijn een paar keer op straat gaan voetballen met plaatselijke jongeren. Edgar deed dat wel vaker. Dan sprong hij in zijn wagen, reed hij rond tot hij een groepje zag voetballen en ging hij vragen of hij mocht meedoen. Hij zei altijd: ‘Het is met die gasten dat je moet spelen, dat zijn de belangrijkste wedstrijdjes.’ Ik antwoordde dan dat we bij een grote club speelden, dat we elke dag moesten trainen en dat we toch moesten zien dat we geen blessures opliepen. Anderzijds bewonderde ik Edgar wel voor het feit dat hij zulke dingen gewoon deed.”

… zijn liefde voor het Braziliaanse voetbal:

“Ik weet wel dat de Engelsen voetbal hebben uitgevonden, maar elke voetballiefhebber zal het met me eens zijn dat de Brazilianen als het ware de vereenzelviging van het voetbal zijn. Zij tonen hoe voetbal gespeeld moet worden. Het is wel niet altijd efficiënt, maar dat maakt niet uit als je ziet wat voor weergaloos voetbal ze op de mat leggen. Zico, Socrates, Junior,… Als ik dat magische gele shirt zie, kan ik niet anders dan blijven kijken. Ik heb het soms wel eens gehad met voetbal op televisie kijken, maar als Brazilië speelt moet ik kijken. Elke keer dat ik tegen hen heb gespeeld, steeg ik boven mezelf uit.”

… Robert Carlos en Ronaldo:

“Het viel me op dat die gasten in Madrid hetzelfde leven leidden als in Brazilië. Ze waren vrolijk, ontspannen en altijd in voor een feestje. Soms kwamen ze op de ochtendtraining aan in dezelfde kleren als die van de vorige avond. Dan wist je dat ze de hele nacht doorgefeest hadden. Roberto Carlos kwam op zulke ochtenden naar mij en fluisterde dan ‘Zizou’ in mijn oor. Hij amuseerde zich altijd. En Carlos was zo’n oerkracht dat je het niet eens aan zijn prestaties op het veld zag dat hij een nachtje doorgedaan had. Die Brazilianen vinden niets erg en gaan altijd onbezorgd door het leven.”

(FA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier