‘Zij die verrast zijn door Nainggolan hebben de voorbije jaren de Serie A niet gevolgd’

Verdediger Radja Nainggolan (rechts) en de Franse middenvelder Moussa Sissoko tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België in de Stade-de-France. © AFP

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije voetbalweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft zijn vervanger Geert Foutré het over de Rode Duivels en de Champions League-finale.

S/VM: Radja Nainggolan kaapte tegen Frankrijk de prijs weg voor ‘Man van de match’ en kreeg ook tonnen lof van de Franse pers. Maakt de middenvelder van AS Roma zich stilaan onmisbaar als nummer zes bij de Rode Duivels?

Geert Foutré: “Dat Nainggolan het zo goed doet, is geen verrassing. Zij die wel verrast zijn, hebben hem de voorbije jaren niet gevolgd in de Serie A. Maar ik ben blij voor hem dat ook de voetballiefhebbers die de Italiaanse competitie niet volgen zijn talent nu zien. Nainggolan was ook bij Cagliari al bijzonder sterk, ook en vooral in de topwedstrijden, maar dat bleef toen wat onder de radar. Het is echter geen toeval dat alle topploegen op hem aasden, ook nu weer staan ze allemaal in het rijtje, alleen hangt er een serieus prijskaartje rond zijn nek.”

“Het probleem bij de nationale ploeg is dat hij zichzelf in het begin te veel wilde bewijzen en te veel druk oplegde. Hij reageerde ook niet altijd goed op afwijzingen – maar dat typeert zijn winnaarsmentaliteit. Nainggolan bewijst nu dat hij het niveau haalt van de andere Rode Duivels en dat hij in sommige wedstrijden ook uitblinker kan zijn. Met de grinta en diepgang die hij in zijn acties steekt, biedt hij de nationale ploeg een meerwaarde. Steven Defour kan dat ook, maar Nainggolan heeft het voordeel dat hij minder blessuregevoelig is. Omdat hij zich beter verzorgt misschien?”

“Eén bedenking: drie jaar geleden vond ook iedereen dat Mousa Dembélé altijd in de ploeg moest staan, maar daar is nu – ondanks het feit dat Dembélé nog steeds dezelfde kwaliteiten heeft – geen sprake meer van. Dat toont hoe snel het kan gaan.”

S/VM: Denk je dat Vincent Kompany, geschorst na zijn rode kaart tegen Israël, knarsetandend in de tribune van het Stade de France zat, terwijl hij zag hoe zijn vervanger Jason Denayer het uitstekend deed?

Foutré: “Dat denk ik niet. Kompany heeft zich al voldoende bewezen en is samen met Courtois, Hazard en De Bruyne één van die spelers die altijd in het elftal horen als ze beschikbaar zijn. Denayer presteerde sterk, maar werd ook geholpen door de omstandigheden: de organisatie stond goed waardoor de druk op de verdediging beperkt bleef, met Nainggolan speel je in een zetel achterin en aan zijn zijde had hij een onberispelijke Nicolas Lombaerts.”

“Denayer toonde niettemin dat hij stappen gezet heeft. En Wilmots bewees dat het een kwaliteit van hem is om de juiste selectiekeuzes te maken. Dat deed hij eerder al met Divock Origi en nu ook met Denayer. Hij beschikt over een uitstekend buikgevoel – iets waar hij zich op beroemt -, alleen moet je opletten: van te veel buikgevoel krijg je diarree.”

“De goede prestaties van Denayer zijn een geruststelling. Het bewijst dat deze nationale ploeg er een alternatief bij heeft achterin. Je moet het niet onderschatten: voor 80.000 man spelen. Denayer bewees dat hij daarmee kan omgaan. En wie zo tegen Frankrijk speelt, kan dat ook tegen andere ploegen van dat niveau. De ontluiking van Denayers talent is ook een pluim voor de Academie van Guillou: die methodiek werkt. Net als de jongeren van Lierse – waar Denayer normaal gezien ook zou spelen – etaleert Denayer een uitstekende techniek en een gezonde dosis lef om acties te maken.”

S/VM: FC Barcelona pakte, zoals algemeen verwacht, de CL-titel. Was dit voor Juventus een laatste stuiptrekking en wacht nu een generatiewissel?

Foutré: “Neen, dit was geen laatste stuiptrekking. Pirlo kende dan wel zijn minste seizoen van de vier, maar Buffon keept nog steeds op hetzelfde hoge niveau. Bovendien is Juventus geen team dat afhangt van één of twee individuen. Het is een goed georganiseerde ploeg en club, waarbij je kan roteren zonder kwaliteitsverlies. Van Barcelona bijvoorbeeld ben ik daar nog niet zo zeker van. Hoe zou die ploeg presteren zonder Messi, kan je je afvragen?”

“Juventus deed goed mee in de finale en voetbalde aardig. Dat kunnen ze volgend seizoen opnieuw. De belangrijkste vraag is: wat gebeurt er met Paul Pogba? Maar ook als hij vertrekt, geldt dat Juventus afgelopen seizoen eigenlijk zijn beste periode kende toen de Fransman geblesseerd was. Geen paniek dus.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier