‘Zlatan Ibrahimovic is bij de nationale ploeg minder veeleisend’

Zlatan Ibrahimovic omringd door zijn (jonge) ploegmaats bij de Zweedse nationale ploeg. © BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

België-Zweden herleiden tot een duel tegen Zlatan Ibrahimovic is wat kort door de bocht, maar dat hij straks alle aandacht naar zich zal zuigen, daar kan u van op aan. Sport/Voetbalmagazine sprak met zijn landgenote, Johanna Frändén, die hem al jaren op de voet volgt.

Vier jaar al woont ze in Parijs, Johanna. En daarvoor één jaar in Barcelona. Tussendoor ook al in Italië, zij het aanvankelijk in een andere functie. Al die tijd vooral met één doel: voor haar werkgever, het Zweedse Aftonbladet, de gangen volgen van Zlatan Ibrahimovic (34). Hoeveel Zweed zit er in hem? (Zlatan heeft een Bosnische vader en een Kroatische moeder van Albanese afkomst, beiden ontmoetten elkaar in Zweden, nvdr) Johanna: “Zweden is een land van migratie, een flink deel van onze bevolking komt uit andere landen. Heel veel uit ex-Joegoslavië. Met de eerste golf in de jaren zestig en zeventig, kwam ook de vader van Zlatan. Een tweede golf was in de jaren negentig, met de oorlog in de Balkan, en nu komen er veel mensen uit het Midden-Oosten. Wat is traditioneel Zweeds? Misschien het vermogen om hard te werken. Dat associeer je wel met Zweden. Je job goed doen, niet bedriegen, je lichaam verzorgen,… Zlatan leefde tot zijn negentiende in Zweden, maar in zijn boek lees je inderdaad dat zijn band met Zweden er nauwelijks was. Hij leefde vooral omringd door migranten, zijn ouders spraken thuis geen Zweeds, hij wist amper wat van het Zweedse voetbal,… Misschien veralgemeen ik nu maar een typische Balkanmanier van leven is drinken, roken en niet voor je lichaam zorgen. Dat doet hij niet. Daarin is hij heel beslist.”

“In zijn spel merk ik ook een zachte evolutie naar teamplayer, toch wel. Zo was hij vroeger niet. Hij dribbelde vroeger altijd, maar zo is hij niet meer. Zeker niet bij de nationale ploeg. Hij is ook een echte leider geworden, die ervoor zorgt dat iedereen zich goed voelt. Alle Zweedse jonge internationals hadden hem vroeger als idool, ze namen zelfs foto’s met hen.”

“Binnen de nationale ploeg gedraagt hij zich als een ambassadeur. Al jaren. Hij is betrokken bij alle projecten, niet alleen commerciële, ook sociale. Hij zorgt ervoor dat nieuwe spelers goed worden opgevangen. Intern zegt hij wellicht wel wie hij denkt dat er moet spelen, en af en toe ook wel eens op persconferenties, dan zegt hij wie in zijn ogen een goeie keuze zou zijn. Maar naar buiten uit zal hij nooit de keuze van de trainer in twijfel trekken.”

“Zlatan is iets sympathieker in Zweden, bij de nationale ploeg. Hij weet dat hij daar wat minder veeleisend mag zijn tegenover zijn ploegmaats. Daar gaat hij zijn houding wat aanpassen, zeker met de jonge spelers. Als die een pass missen, zelfs in een belangrijke wedstrijd, zegt hij: het is oké. Vijf jaar geleden zou hij dat niet hebben gedaan, en met PSG zou dat zéker niet gebeuren. Maxwell zegt dan altijd: ach, dat roepen en zagen op ploegmaats, Zlatan heeft dat nodig om goed te spelen. Je moet dat gewoon direct vergeten.”

Lees de volledige reportage over Zlatan Ibrahimovic in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 8 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier