Zuid-Afrika van Hugo Broos claimt omkoping na WK-uitschakeling door Ghana

Hugo Broos verspeelde in de laatste wedstrijd de kans om zich te plaatsen voor de laatste kwalificatieronde voor het WK © GETTY

Hugo Broos is er met Zuid-Afrika niet in geslaagd om zich bij de tien groepswinnaars te scharen die doorgaan naar de derde en laatste kwalificatiefase van de Afrikaanse WK-voorrondes. Op de zesde en laatste speeldag van de tweede fase moest hij met de Bafana Bafana zondagavond zijn meerdere erkennen in Ghana (1-0).

Andre Ayew velde het noodlottige verdict met een penaltydoelpunt net voorbij het halfuur. Broos en co verspelen zo in extremis de leidersplaats in groep G, die een ticket voor de derde fase oplevert. Ghana en Zuid-Afrika stranden beiden met 13 op 18, maar de Ghanezen kunnen een beter doelsaldo voorleggen.

In de laatste kwalificatiefase worden de tien groepswinnaars tegen elkaar uitgeloot in vijf confrontaties met heen- en terugwedstrijd. De vijf winnaars mogen zich opmaken voor de WK-eindronde.

Zuid-Afrika legt zich echter nog niet neer bij de dramatische uitschakeling. Zo werden heel wat vragen gesteld rond de beslissende penalty van Ghana. Volgens Zuid-Afrika zou de Senegelase scheidsrechter Ndiaye Maguette zijn omgekocht. ‘We geloven dat de wedstrijd van zondag niet volgens de boekjes was verlopen, ze werd omgekocht’, zegt Tebogo Motlanthe, directeur van de Zuid-Afrikaanse bond. ‘We verzamelen nu informatie om ons vermoeden te bewijzen. We hebben informatie dat Ghana wist dat ze een strafschop zouden krijgen, alleen de vraag was wanneer. Onze jongens hebben zeer hard gewerkt maar het is allemaal verpest door de scheidsrechter.’

DR Congo misschien uitgesloten na wisselfout

Wel goed nieuws was er gisteren bij DR Congo dat zich zondag plaatste voor de laatste kwalificatiefase in Afrika dankzij een 2-0 overwinning tegen Benin. Maar een dag later lijkt de vreugde al te moeten plaatsmaken. Bondscoach Hector Cuper blunderde immers bij het wisselen.

De Argentijnse selectieheer van de Luipaarden liet weliswaar slechts vier spelers invallen – vijf wissels waren toegestaan – maar hij deed dit in vier afzonderlijke momenten. Dat is niet toegestaan. De vijf mogelijke wissels mogen in slechts drie momenten plaatsvinden. Benin diende intussen al een klacht in bij Wereldvoetbalbond FIFA. Uitsluiting dreigt voor de Congolezen.

Bij Congo stonden er zondag heel wat oude bekenden op het veld. Dieumerci Mbokani (voormalig aanvaller van Anderlecht, Standard en Antwerp) scoorde het openingsdoelpunt vanop de penaltystip. Ook Christian Luyindama (ex-Standard), Chancel Mbemba en Yannick Bolasie (ex-Anderlecht) stonden aan de aftrap, net als huidig Standard-middenvelder Samuel Bastien. Edo Kayembe (Eupen) en Jackson Muleka (Standard) vielen in.

Congo kon zich in het verleden slechts één keer plaatsen voor het WK, in 1974 als toenmalig Zaïre. In de laatste kwalificatiefase in Afrika strijden de tien groepswinnaars voor vijf WK-tickets.