‘Zwakke broer’ Costa Rica klopt Italië en stoot door uit Groep des Doods, Engeland ligt eruit

© AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Costa Rica, voor de start van het WK beschouwd als het zwakke broertje in de zogenaamde Groep des Doods met Engeland, Italië en Uruguay, heeft zich na 1-0 winst tegen de Italianen verzekerd van een plaats in de achtste finales. Daardoor is Engeland ook uitgeschakeld.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat Costa Rica de tweede ronde op een WK voetbal bereikt. Dat dit gebeurt in een groep met drie ex-wereldkampioenen, maakt het sprookje nog mooier.

Balotelli mist 1-0

Beide teams hadden hun eerste wedstrijd gewonnen: Italië met 2-1 tegen Engeland, Costa Rica met 3-1 tegen Uruguay. Het eerste halfuur had weinig om het lijf, het was wachten tot de 31e minuut op de eerste echte doelkans, Mario Balotelli miste een reuzenkans voor Italië.

Twee minuten later kon Balotelli nog eens aanleggen net buiten de zestien, maar Navas had weinig problemen om het schot te pareren. Daarna was het al Costa Rica wat de klok sloeg.

In de 36e minuut trapte Christian Bolanos vanuit de tweede lijn op doel, maar de wederoptredende Gianluigi Buffon ging goed plat.

Gerechtigheid

In de 43e minuut had scheidsrechter Enrique Osses de bal op de stip kunnen leggen na een duwfout van Giorgio Chiellini op Joel Campbell, maar de Chileen zag er geen graten in.

Net voor de rust geschiedde dan toch gerechtigheid voor de Costaricanen: een voorzet van Junior Diaz werd door ex-Buffalo Bryan Ruiz via de onderkant van de lat binnengekopt.

Na de rust gingen de Azzuri op zoek naar de gelijkmaker, maar meer dan wat steriele druk leverde dat niet op. Enkel een vermeende penaltyfout op Balotelli deed de Italiaanse harten nog wat sneller kloppen, maar Costa Rica hield al bij al vrij makkelijk stand.

Italië of Uruguay

Italië en Uruguay maken dinsdag in een onderling duel uit wie Costa Rica vergezelt naar de volgende ronde. Italië heeft voldoende aan een gelijkspel wegens het betere doelsaldo.

Engeland moest hopen op een zege van Italië om nog een waterkansje te maken op de tweede ronde maar is voor het eerst sinds 1958 uitgeschakeld in de poulefase.