Zware (maar ideale) EK-loting voor Rode Duivels: Italië, Ierland en Zweden

© /

De Rode Duivels spelen volgend jaar in de poulefase van het EK tegen Italië, Ierland en Zweden. De wedstrijden worden op 13, 18 en 22 juni gespeeld.

In Parijs is vandaag geloot voor de poulefase van het EK 2016 in Frankrijk.

De Rode Duivels maken deel uit van Groep E. Het wedstrijdschema voor de poulefase ziet er als volgt uit:

België-Italië op 13 juni.

België-Ierland op 18 juni.

Zweden-België op 22 juni.

De wedstrijden van de Rode Duivels gaan door op 13 juni in Lyon, op 18 juni in Bordeaux en op 22 juni in Nice.

De openingsmatch van het EK 2016 wordt Frankrijk-Roemenië in het Stade de France in Parijs. Die wordt gespeeld op 10 juni.

Opvallend: de tegenstanders van de Rode Duivels zijn min of meer de ideale loting die de redactie van Sport-Voetbalmagazine gisteren voorop stelde.

Eerste EK met 24 landen

België, de nummer één op de FIFA-ranking, was reekshoofd bij de loting en werd door de Franse ex-international David Trezeguet in (de op papier niet zo gunstige) groep E ondergebracht. De troepen van bondscoach Marc Wilmots openen op speeldag één op 13 juni (21u) in Lyon tegen Italië. Vorige maand waren Eden Hazard en co in een oefenduel in het Koning Boudewijnstadion nog met 3-1 te sterk voor de Squadra.

Op speeldag twee botsen de Duivels op 18 juni in Bordeaux (15u) op Ierland, hun derde en laatste groepswedstrijd volgt op 22 juni in Nice (21u) tegen het Zweden van sterspeler Zlatan Ibrahimovic.

De top twee uit elke groep en de beste vier derdes stoten door naar de achtste finales. Wint België zijn groep, botst het bij de laatste zestien op de nummer twee uit groep D (met titelverdediger Spanje, Tsjechië, Turkije en Kroatië). Worden de Duivels tweede, wacht de winnaar van groep F (Portugal, IJsland, Oostenrijk en Hongarije).

Voor de eerste keer wordt er een Europees kampioenschap voetbal georganiseerd met 24 landen. Het EK start op 10 juni met de openingswedstrijd tussen gastland Frankrijk en Roemenië in het Stade de France in Saint-Denis. De finale wordt op 10 juli afgewerkt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De zes groepen op het EK voetbal van 2016 in Frankrijk, dat van 10 juni tot 10 juli gespeeld wordt:

. Groep A: Frankrijk (gastland), Roemenië, Albanië en Zwitserland

. Groep B: Engeland, Rusland, Wales en Slovakije

. Groep C: Duitsland, Oekraïne, Polen, Noord-Ierland

. Groep D: Spanje, Tsjechië, Turkije en Kroatië

. Groep E: BELGIË, Italië, Ierland en Zweden

. Groep F: Portugal, IJsland, Oostenrijk en Hongarije

Reacties Rode Duivels

Thibaut Courtois beseft dat de Rode Duivels niet de makkelijkste poule hebben geloot voor het komende EK voetbal in Frankrijk. De Belgen werden bij de loting van zaterdagavond in Parijs in groep E ondergebracht en treffen in de groepsfase Italië (13 juni), Ierland (18 juni) en Zweden (22 juni).

“Dit is niet meteen een makkelijke loting, maar we moeten het doen met de loting die we gekregen hebben”, zei de nummer één van de Rode Duivels en Chelsea in een eerste reactie aan Sporza. “Italië is een erg stugge tegenstander waar we onlangs nog tegen speelden, Zweden heeft met Zlatan Ibrahimovic een absolute sterspeler in de gelederen en Ierland heeft een sterk collectief. Het beschikt niet meteen over topspelers, maar is wel een moeilijk te bespelen opponent”, oordeelde de doelman.

De Belgen openen hun EK op 13 juni met de topper tegen de Squadra. “Dan moeten we er meteen opzitten. Op het WK in Brazilië begonnen we ook goed aan het toernooi met onze zege tegen Algerije en daarna pakten we negen op negen. De Italianen zijn onze grootste concurrent voor de groepszege”, aldus Courtois.

Kapitein Vincent Kompany kijkt al uit naar de drie duels. “Een zware maar schitterende groep voor België”, meldde hij op Twitter. “De sfeer in die wedstrijden wordt ongelooflijk”. Bij Jan Vertonghen klonk het iets korter: “Wow”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier