Zware straffen in zaak doodgeschopte lijnrechter

© IMAGEGLOBE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Een Nederlandse rechtbank deelt zware straffen uit in de zaak rond de doodgeschopte lijnrechter Richard Nieuwenhuizen.

Het gebeurde op 2 december 2012 in het Nederlandse Almere: na de wedstrijd tussen Buitenboys en Nieuw Sloten werd de 41-jarige lijnrechter Richard Nieuwenhuizen geschopt en geslagen. Een dag later overleed hij aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

Michael van Praag, de voorzitter van de Nederlandse voetbalbond, reageerde toen als volgt: “Wat kan ik doen om de hedendaagse voetbaljeugd het verschil tussen woede en agressie te leren? Voetbal is emotie, maar het is ook winnen en verliezen. Je moet beide kunnen, anders hoor je niet huis in deze sport.”

Een rechtbank heeft de verantwoordelijken, zes jonge voetballers en één vader, nu de zwaarst mogelijke straf gegeven: twee jaar jeugdinstelling voor vijf tieners, dertig dagen gevangenisstraf voor een zesde, en zes jaar opsluiting voor de 50-jarige vader.

Die laatste nam deel aan de schoppartij in plaats van iets te ondernemen tegen het gedrag van de jongeren.

De zeven beklaagden hadden onschuldig gepleit. Hun advocaten argumenteerden dat Nieuwenhuizen overleed door een onderliggende medische aandoening, maar het forensisch onderzoek maakte duidelijk dat de lijnrechter wel degelijk bezweek aan de schoppartij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier